Oamenii sunt superiori animalelor datorită capacităților lor mentale și emoționale. Cu toate că este normal ca în anumite situații să te copleșească emoțiile, depinde de tine să le poți ține sub control astfel încât să nu mergi într-o direcție greșită.
Cu toate acestea, unii oameni consideră că este destul de provocator să păstrezi emoțiile sub control. Prin urmare, în rândurile ce urmează îți propunem să descoperi 3 modalități prin care poți ține emoțiile sub control:
1. Declanșarea factorului de conștientizare
Fiecare om, pentru a avea controlul sau mai bine spus, sentimentul de control asupra propriei persoane, trebuie să fie conștient de factorii declanșatori ai emoțiilor. Ca oameni, trecem zilnic printr-o mare varietate de emoții. Tocmai de aceea de cele mai multe ori planificăm agenda zilei, astfel încât să fim în permanență în control.
Atunci când lucrurile nu se desfășoară așa cum am sperat, devenim supărați și nervoși. Aceasta este o reacție emoțională întâlnită pe scară largă.
Lucrul acesta te poate pune într-o postură ciudată sau inconfortabilă față de ceilalți. Prin urmare, ai nevoie să exersezi managementul emoțional pentru a controla astfel de sentimente și emoții. Scopul principal al controlului emoțional este de a învăța cum să gestionăm cel mai bine reacțiile pe care le avem în anumite situații, cu precădere situații de stres. Aceste situații de stres sunt exact acei factori declanșatori despre care vorbeam.
Prin urmare, este esențial să se determine factorii cauzatori din spatele acestor emoții și să putem gestiona situațiile respective cât mai bine. Când se declanșează anumite emoții, acestea depind de eveniment, deci pot varia de la tristețe la furie, de la irascibil la speriat. Cu toate că ne dorim ca în permanență să ne simțim bine și să avem o stare de spirit cât mai bună, ar trebui să învățăm să păstrăm astfel de emoții sub control.
2. Concentrează-te pe altceva
A deveni conștient de proprii factori declanșatori, este primul pas spre construirea unei strategii emoționale proprii. De obicei, parte a strategiei emoționale este schimbarea punctului de concentrare. Când afli toți factorii de declanșare ce te privesc, ar trebui să încerci să-i eviți cu orice preț. Poți face acest lucru prin schimbarea concentrării atenției în acel moment.
Prin urmare, ar fi cel mai bine să vă mutați atenția spre ceva pozitiv și motivant ori de câte ori vă aflați într-o situație incomodă sau de declanșare a unor stări emoționale pe care doriți să le evitați. De exemplu, pentru multe persoane un factor declanșator este atunci când nu sunt în controlul lucrurilor, cum ar fi momentele când sunt blocate în trafic.
Dacă acest exemplu simplu este un factor declanșator și în cazul tău, atunci ar trebui să te concentrezi pe altceva, cum ar fi să pui melodia preferata în mașină, pentru a reduce frustrarea de a fi blocat în trafic.
3. Fă un pas mai departe
Există anumite situații în care cel mai bine este să faci un pas înapoi sau înainte și să menții o distanță confortabilă ție, astfel încât să te protejezi din punct de vedere al stării de sănătate emoțională. Dacă vă simțiți epuizat și nu credeți că puteți gestiona o situație foarte bine, cel mai bine este să faceți un pas înapoi și astfel să nu vă lăsați copleșit de emoții. Această strategie funcționează în principal pentru condițiile în care aveți de-a face cu alte persoane sau aveți o discuție aprinsă.
În concluzie
Este normal să devii copleșit de emoții, dar o persoană inteligentă nu ar permite niciodată ca sentimentele să îi dicteze acțiunile. Prin urmare, ar trebui să iei în considerare sfaturile noastre și să faci pași mici către gestionarea cât mai eficientă a emoțiilor.
Kommentare