Așa cum bine știm, stresul are un impact major în starea noastră de sănătate mintală, însă un lucru poate mai puțin cunoscut, este acela că și alimentele consumate pot avea efecte asupra stării noastre psihice.
Alimentația modernă de tip fast-food a făcut mult rău sănătății noastre fizice și mintale iar acest lucru este o realitate neplăcută. Cazurile tot mai dese de stres, depresie, anxietate și tulburări de somn, sunt dovada acestui lucru. Deși alimentația nu este o cauză directă, ea poate fi un factor extrem de important, ce poate menține aceste episoade. Creierul nostru merită tot ce este mai bun, deoarece funcționează 24/7. Acesta are nevoie de cantități mari de vitamine, antioxidanți și minerale ce nu pot fi luate din acest tip de alimentație.
Pentru a ne bucura de o sănătate mintală stabilă, ar fi util să diminuăm pe cât posibil consumul alimentelor precum:
1. Alimentele (ultra)procesate
Putem spune că suntem cu toții conștienți de pericolele consumului de alimente procesate asupra sănătății fizice. Mâncărurile rapide, de tip fast-food și junk food, sunt bogate în calorii, zahăr și carbohidrați rafinați și au deficit de nutrienți. Oricât de gustoase sunt acestea și cât de ușor este să le luăm, trebuie să ne reamintim că aceste alimente procesate pot afecta și sănătatea mintală și o fac mai predispusă la alterări, comparativ cu cea a persoanelor care preferă alimentele proaspete. De asemenea, produsele procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce duce la o creștere rapidă a nivelului de energie, care scade însă cu aceeași intensitate și rapiditate, lăsându-ne epuizați. Produsele proaspete și neprocesate, pe de altă parte, ajută la menținerea unui nivel constant de energie.
2. Grăsimi trans
Probabil multă lume iubește puiul prăjit, snacks-urile și produsele de patiserie. Mâncarea prăjită este foarte bogată în aromă, dar săracă în nutrienți sănătoși. Aceasta provoacă inflamații în corp și crește stresul oxidativ, care afectează negativ funcția creierului și sănătatea mintală la rândul său. Nivelurile ridicate de grăsimi nesănătoase și de sodiu din astfel de alimente, au o legătură strânsă cu nivelul scăzut de energie, schimbările de dispoziție, greutatea și iritabilitatea.
3. Alcool
Alcoolul și starea de sănătate psihică sunt deseori conectate. Uneori oamenii consumă alcool în speranța că acest lucru îi va ajuta să facă față depresiei sau problemelor prin care trec, însă de cele mai multe ori efectul este unul opus. Alcoolul înrăutățește aceste stări iar dorința de a reduce mereu temporar stresul și disconfortul cu ajutorul acestuia, poate duce rapid la dependență. Ceea ce se întâmplă în paralel, este înrăutățirea sănătății mintale pe termen lung. Pot apărea în scurt timp tulburările de somn și deshidratarea. Ambele afecțiuni duc la creșterea senzației de iritabilitate și lentoare.
4. Cofeină
Cofeina este prezentă în ceai, cafea, sucuri, băuturi energizante și ciocolată. Atunci când este consumată cu moderație, această componentă oferă un efect stimulant datorită prezenței antioxidanților. Cu toate acestea, un consum excesiv de băuturi cu cofeină, mai ales după prânz, ar putea prezenta o amenințare pentru bunăstarea mintală pentru persoanele cu depresie sau anxietate. In general consumul exagerat poate duce la o întrerupere a somnului. Dacă sunteți un mare fan cofeină și nu puteți renunța la aceasta; puteți alege să evitați consumul în paralel a mai multor produse care provoacă un val de cofeină în sânge și să nu o consumați după prânz.
5. Alte alimente pe care ar trebui să le evităm
În afară de aceste categorii de alimente, anumite produse par nevinovate, dar sunt încărcate cu ingrediente care pot dăuna sănătății fizice și mintale.
Gogoși și produse de patiserie
Sos de soia
Ketchup
Glazură
Sosuri de salată
Pâine albă
Sifon și sucuri cu zahăr
Bomboane, jeleuri, bezele
Produse cu conținut ridicat de zahăr
Concluzie
Alimentația și bunăstarea merg mână în mână deoarece sănătatea fizică are o mare influență asupra sănătății mintale. O dietă bogată în nutrienți aduce bunăstare și echilibru psihic, în timp ce o dietă procesată ce conține și mult zahăr, creează mai multă inflamație în corp și provoacă o multitudine de probleme.
Comments