top of page

5 moduri de a aborda în mod inteligent finanțele în timpul inflației



Tocmai când lumea a crezut că Covid-19 s-a terminat și a răsuflat ușurată, a apărut o altă problemă, mai mare: INFLAȚIA!

În termeni simpli, inflația se referă la creșterea prețurilor bunurilor/serviciilor rezultată din creșterea cererii și scăderea ofertei acestora sau invers. Lumea post-pandemică este complicată, mai ales că se confruntă cu un dezechilibru de ambele părți ale spectrului. Rezultatul, evident, este inflația în creștere!


Fiecare persoană care a trecut prin pandemie a fost afectată de inflație. De la produse alimentare și cosmetice la imobiliare și tot ce se află între ele, prețurile au crescut de multe ori, iar salariile au avut o creștere mică sau deloc. Acum apare o întrebare foarte critică, despre care sunt sigur că te întrebi și tu dacă stai să te gândești serios: dacă câștigurile mele sunt aceleași, dar cheltuielile îmi cresc continuu, cum mă descurc? Cum echilibrez acest decalaj dintre venituri și cheltuieli? Nu îți face griji, căci suntem aici pentru a-ți oferi 5 sfaturi super utile, practice, aplicabile de management financiar pentru a combate inflația!

Așa că, fără prea multă vorbă, haideți să trecem la subiect!!

1. Începe să faci un buget!

Dacă nu ți-ai planificat niciodată bugetul, acum este momentul perfect pentru a face acest lucru!! Unul dintre motivele majore pentru care rămânem fără bani înainte de sfârșitul lunii este că nu ne planificăm niciodată cheltuielile din timp și, crede-mă, vei fi uimit să vezi câte economii ești capabili să faci odată ce începi să planifici un buget! Nu este știință atomică. Tot ce trebuie să faci este să faci o listă cu toate cheltuielile pe care intenționezi să le faci pentru întreaga lună. Fă o listă, pe care să o împarți în secțiuni (de exemplu, alimente, educație, facturi de utilități etc.) și subsecțiuni corespunzătoare și alocă o anumită sumă de bani fiecărei secțiuni și subsecțiuni. Suma alocată trebuie să fie bătută în cuie!

2. Redu-ți costurile

Deși realizarea unui buget te va ajuta cu siguranță să îți planifici și să îți gestionezi finanțele în mod eficient, însă în mod singur nu te va ajuta să îți gestionezi pe deplin cheltuielile. Pentru a putea aborda pe deplin (citește: cu atenție) finanțele în timpul inflației, trebuie să iei câteva măsuri de a-ți reduce costurile. Acestea pot consta din trecerea de la produse alimentare/haine de marcă populare și scumpe la mărci nu atât de populare care oferă calitate similară, anularea abonamentelor inutile etc. Amintește-ți, singura modalitate de a-ți păstra echilibrul financiar în orice moment, fie că este vorba de inflație sau nu, este de a gândi mai degrabă rațional decât emoțional! 3. Evită datoriile!


Dacă ai orice fel de datorie, fie ea mică sau mare, trebuie să o plătești cât de repede poți! Și există un motiv foarte rațional pentru asta (ți minte că trebuie să fim raționali și nu emoționali, nu?): NU POȚI obține niciun beneficiu din investiții dacă ai datorii existente! Mulți oameni se gândesc să facă investiții în timpul inflației, ceea ce este o idee grozavă, dar vestea proastă este că nu poți face investiții profitabile fără a-ți plăti datoriile existente. Deci cea mai importantă prioritate după cheltuielile zilnice ar trebui să fie plata imediată a datoriilor.

4. Economisiți pentru situațiile de urgență

În timpul inflației, mulți oameni care nu își stabilesc un buget ajung de obicei să trăiască de pe o zi pe alta, ceea ce înseamnă că își cheltuiesc toate câștigurile pe măsură ce vin. Fără economii. De ce este aceasta o problemă majoră? Pe lângă realizarea unui buget, despre care am discutat deja mai sus, este foarte important să pui bani deoparte în fiecare lună în cazul în care apare vreo urgență. Provocările financiare neașteptate îți pot crea un stres mental și financiar debilitant dacă nu ai economii, dar dacă economisești, ești fără nici o grijă!

5. Investește!

Acum, având în vedere că ești pregătit să îți planifici finanțele, reduci costurile, plătești datoriile și să economisești, este timpul pentru investiții! Investițiile, în special investițiile favorabile inflației, sunt întotdeauna o tactică excelentă pentru a obține venituri pasive. Și asta ar trebui să faci și tu: fă investiții favorabile inflației! Aceasta poate consta din investiții în proprietatea ta, achiziționarea de obligațiuni, investiția în piața de valori etc. Aceste investiții sunt prietenoase cu inflația, deoarece țin pasul cu inflația și nu tind să te expună la riscul de a pierde bani. În concluzie, inflația este, fără îndoială, un rău care taxează fiecare individ din lumea post-covid, dar dacă înveți să-ți gestionezi banii în mod inteligent îi poți face față acesteia.

Comments


bottom of page