Când îți creezi bugetul personal și îl implementezi pentru prima dată, vei descoperi că acesta are nevoie de unele modificări. Acest lucru este valabil și în situația în care ai urmat un buget fix de câțiva ani fără a face vreo modificare. Este posibil ca circumstanțele să se fi schimbat; este posibil să fi ratat unele articole sau să fi alocat prea multe fonduri pentru o singură categorie de cheltuieli. În astfel de cazuri, poți face oricând ajustări, astfel încât să îți atingi în continuare obiectivele de economii și să ajungi rapid la obiectivele financiare stabilite. În acest articol, menționăm cinci moduri prin care îți poți îmbunătăți bugetul personal.
1. Examinează-ți cheltuielile recurente
Trebuie să îți revizui cheltuielile recurente, cum ar fi abonamentele la serviciile de televiziune, abonamentele telefoanelor mobile și alte plăți de tip abonament pentru a confirma dacă mai ai nevoie de toate. Dacă nu utilizezi des un anumit serviciu, poți lua în considerare optarea pentru o opțiune cu plata unei cartele telefonice sau trecerea la o opțiune cu costuri reduse care să îți satisfacă nevoia. De asemenea, poți să anulezi complet abonamentele neutilizate și să economisiți niște bani în fiecare lună.
2. Reduce bugetul pentru mese
Luarea mesei în oraș poate fi destul de costisitoare, mai ales atunci când o faci în mod regulat. Ar trebui să te gândești la gătitul acasă mai des pentru a-ți reduce cheltuielile cu mesele și pentru a-ți îmbunătăți bugetul personal. Banii pe care îi economisiți prin reducerea acestor cheltuieli pot fi utilizați în altă parte, oferindu-ți mai mult spațiu pentru a-ți eficientiza bugetul.
3. Urmărește-ți cheltuielile
Poți utiliza o aplicație de urmărire a cheltuielilor, te va ajuta să îți revizuiești și să îți urmărești cheltuielile în orice moment. Urmărind cheltuielile, te poți asigura că cheltui bani în limitele bugetate și te poți decide dacă faci o achiziție sau nu, ținând cont de cheltuielile totale până la acel moment.
4. Stabilește o țintă de economii
Când stabilești o țintă de economii, creează un buget corespunzător pentru a-l atinge. De exemplu, poți adopta abordarea de bugetare 50/30/20, în care cheltui 50% din venitul tău pentru nevoile tale, restul de 30% pentru dorințele tale și economisești restul de 20%. Cu toate acestea, dacă trebuie să economisești mai mult de 20% din venit, îți poți stabili bugetul în consecință pentru a face față economiilor suplimentare.
5. Creează un fond de amortizare și de urgență În timp ce creezi un buget, ar trebui să iei în considerare și fondul de amortizare și de urgență. Banii pe care îi depui în fondul de amortizare vor fi folosiți pentru a finanța achizițiile planificate, în timp ce banii din fondul de urgență te vor ajuta să faci față cheltuielilor neprevăzute și situațiilor de urgență. Scopul creării unui buget este de a reduce dependența de împrumuturi, iar fondurile de amortizare și de urgență îți vor permite să folosești propriile fonduri pentru a face achiziții planificate și neplanificate.
În concluzie, un buget personal este un instrument important pentru a te ajuta să obții stabilitatea financiară. Fiecare individ ar trebui să-și creeze un buget în funcție de nevoile și obiectivele sale financiare. După crearea bugetului, trebuie să-l revizuiești periodic și să faci modificări, dacă este necesar.
Comments