top of page

5 sfaturi de management al banilor pentru a avea succes financiar



Gestionarea banilor sau planificarea financiară implică parcurgerea anumitor pași pentru a-ți eficientiza finanțele. Din fericire, gestionarea finanțelor tale nu este atât de dificilă pe cât pare. Îți poți îmbunătăți cu ușurință starea financiară urmând câțiva pași simpli pe care îi menționăm în acest articol. Citește mai departe pentru a afla.

1. Creează un buget


Crearea unui buget este o modalitate excelentă de a deveni disciplinat în gestionarea banilor. Una dintre cele mai populare și mai ușoare abordări pentru crearea unui buget este regula de bugetare 50/30/20. Aceasta implică cheltuirea a 50% din câștig pentru nevoi și 30% pentru dorințe, economisind în același timp restul de 20%. Bugetarea îți permite să cheltui banii strategic și îți oferă un control mai mare asupra venitului tău.


2. Monitorizează și controlează cheltuielile tale


Cel mai bun mod de a monitoriza și controla cheltuielile este înregistrarea acestora într-o aplicație de urmărire a cheltuielilor de pe telefonul mobil. Când înregistrezi tranzacțiile zilnice într-o aplicație, poți extrage informații importante din aceasta la sfârșitul lunii. De exemplu, dacă constați că ai cheltuit prea mulți bani pe luatul mesei în oraș, poți lua în considerare reducerea acestor cheltuieli pentru a rămâne în limitele bugetului stabilit.


3. Creează un fond de urgență și de amortizare

Un fond de urgență este folosit pentru a economisi bani pentru situații de urgență, în timp ce un fond de amortizare este folosit pentru a economisi bani pentru achiziții mari planificate. În mod ideal, ar trebui să ai cel puțin trei până la șase luni din cheltuielile tale într-un fond de urgență. Fondurile de urgență și fondurile de amortizare îți permit finanțarea cheltuielilor planificate și neplanificate fără a fi nevoie să iei împrumuturi, ceea ce te poate scuti de dobânzi.


Pentru a putea economisi bani pentru fondurile de urgență și de amortizare, poți lua în considerare configurarea deducerilor automate din contul de salariu în contul de economii creat pentru aceste fonduri. Acest lucru te va asigura că atingi obiectivul de economii de îndată ce primești salariul.


4. Investește-ți economiile


După ce ți-ai atins obiectivul de economii, trebuie să-ți investești banii acolo unde pot obține profit. Poți cumpăra acțiuni, unități de fonduri mutuale sau poți investi în scheme de pensii private pentru a obține o rentabilitate a investiției. Dacă îți păstrezi banii într-un cont curent care nu câștigă nicio dobândă, banii tăi și-ar pierde valoarea din cauza inflației. Investind în diferite clase de active, îți dai șansa de a câștiga profit din banii tăi inactivi.


5. Plătește ratele cardului de credit la timp


Dacă utilizezi un card de credit pentru achizițiile făcute, ar trebui să plătești ratele integral și la timp, pentru a evita atragerea unei dobânzi exorbitante. S-ar putea să te simți convenabil să achiți doar suma minimă în loc de suma totală, dar va trebui să plătești dobânzi mari, ceea ce te poate duce într-o capcană a datoriilor.


În concluzie, managementul banilor se referă la o planificare financiară eficientă. Abilitățile eficiente de gestionare a banilor implică crearea unui buget, monitorizarea și controlul cheltuielilor, crearea de fonduri de urgență și de amortizare, investirea economiilor și plata facturilor în timp util și integral. Dacă urmezi acești pași, vei observa o îmbunătățire semnificativă a situației tale financiare.

Comments


bottom of page