Indiferent cât de mult ai evita să iei un împrumut, uneori acesta devine o necesitate. De exemplu, dacă dorești să achiziționezi o casă și o mașină, dar nu îți permiți, trebuie să obții un credit ipotecar și un leasing auto. Cu toate acestea, ar trebui să te asiguri că poți efectua rambursările.
Dacă circumstanțele se schimbă și situația ta financiară se înrăutățește, te poți îndatora din ce în ce mai mult, pe măsură ce dobânzile și comisioanele de întârziere continuă să se acumuleze. Din fericire, există multe strategii simple și ușor de urmat care te vor ajuta să fii autosuficient și să eviți datoriile. Mai jos menționăm câteva dintre aceste strategii.
1. Folosește cardul de credit cu moderație
Ar trebui să limitezi utilizarea cardului tău de credit, deoarece poți face cu ușurință achiziții impulsive cu acesta. Și dacă vei folosi vreodată cardul de credit, ar trebui să te asiguri că achiți în totalitate și la timp suma datorată, pentru a evita atragerea de taxe cu dobândă ridicată. Nu ar trebui să folosești cardul de credit pentru a retrage numerar de la bancomate, deoarece taxele de dobândă sunt percepute chiar din momentul în care retragi numerarul, spre deosebire de achizițiile cu credit la care taxele de dobândă sunt de obicei aplicate soldului neplătit după o lună.
În loc să utilizezi un card de credit, ar trebui să utilizezi cardul de debit sau numerar pentru a reduce șansele de achiziții impulsive. De asemenea, nu va trebui să plătești dobânzi atunci când achiți cu cardul de debit.
2. Fondul de urgență și de amortizare
Atunci când creezi un fond de urgență și de amortizare, nu trebuie să obții împrumuturi pentru a rezolva situațiile de urgență sau pentru a finanța achizițiile mari. Banii din fondul de urgență te vor ajuta în situații de urgență, în timp ce economiile din fondul de amortizare te vor ajuta să acoperi cheltuielile planificate.
3. Creează și respectă bugetul
Ar trebui să îți planifici un buget și să-l respecți cu strictețe, astfel încât să rămâi în limitele de cheltuieli stabilite de tine. Un buget îți permite să îți calculezi veniturile și cheltuielile lunare și apoi să atribui limite la cât poți cheltui pe diferite categorii de cheltuieli. Dacă creezi un buget, dar îl încalci în mod regulat, trebuie revizuit și să îl modifici astfel încât să-și poată îndeplini scopul. Acest lucru ar elimina nevoia de a obține împrumuturi și te va obliga să folosești propriile resurse pentru cheltuieli.
4. Evită împrumuturile facute până la ziua de plată
Împrumuturile până la ziua de plată sunt împrumuturi pe termen scurt care sunt plătibile odată ce primiți salariul. Dacă salariul nu îți poate acoperi cheltuielile, este posibil să iei împrumuturi până îți primești salariul pentru a acoperi deficitul. Cu toate acestea, împrumuturile până la ziua de plată percep rate ale dobânzilor ridicate și îți pot perturba finanțele dacă te bazezi în mod regulat pe ele pentru finanțarea cheltuielilor de zilnice.
5. Evită schemele „Cumpărați acum, plătiți mai târziu”.
Deși este convenabil, „Cumpărați acum, plătiți mai târziu” (BNPL) te poate atrage să cumperi lucruri inutile, deoarece nu trebuie să plătești pentru achizițiile tale imediat, ci la o dată ulterioară. Dacă nu faci rambursarea la timp, este posibil să plătești și taxe cu dobândă ridicată și comisioane de întârziere pentru suma restantă. În plus, plățile ratate pot fi raportate birourilor de credit, ceea ce poate afecta și scorul tău de credit.
În concluzie, în timp ce unele tipuri de împrumuturi, cum ar fi ipotecare și împrumuturi auto sunt esențiale pentru finanțarea unei case sau a unei mașini, trebuie să te asiguri că îți poți permite rambursările. Dacă te bazezi prea mult pe împrumuturi, acestea te pot suprasolicita rapid și te pot arunca într-o spirală a datoriilor. Cu toate acestea, poți folosi diferite strategii precum cele pe care le-am menționat în articol pentru a evita datorii inutile.
تعليقات