top of page

8 lucruri pe care le puteți face pentru a avea un stomac sănătos


Stomacul sau sistemul nostru digestiv, este responsabil pentru prelucrarea tuturor alimentelor pe care le mâncăm. Un sistem digestiv sănătos este esențial pentru o sănătate optimă, deoarece orice fel de leziuni intestinale ar duce la o procesare mai lentă a alimentelor pe care le consumați, iar acest lucru ar putea provoca diverse complicații de sănătate.


Cu toate acestea, dacă doriți să vă mențineți aparatul digestiv cât mai sănătos, aveți nevoie să îmbunătățiți microflora acestuia, microfloră care constă din bacterii bune dar și bacterii rele. Prin urmare, iată ce puteți face pentru un aparat digestiv sănătos:


1. Creșterea aportului de probiotice și prebiotice


Probioticele sunt bacterii sănătoase care sporesc funcțiile și buna funcționare a intestinului, iar prebioticele sunt combustibilul probioticelor, pentru că le ajuta să prospere în intestin. Probioticele sunt ideale pentru îmbunătățirea sănătății intestinului, deoarece acestea ajută la păstrarea sănătății organismului de efectele nocive ale alimentației necorespunzătoare și de efectele stresului. Ele îmbunătățesc de asemenea absorbția nutrienților și cresc imunitatea.


Una dintre cele mai bune surse de probiotice este iaurtul, iar consumat în cantități corespunzătoare acesta are un efect benefic asupra organismului.


2. Hidratarea


Este important să beți cel puțin doi litri de apă în fiecare zi, deoarece apa este benefică pentru întreg organismul și ajută aparatul digestiv să își îndeplinească funcțiile în parametrii optimi. În general apa ajută la digestie, de aceea este o idee bună să beți apă cu maxim o jumătate de oră inainte de masă, ori la minim o oră după ce ați mâncat.


3. Mâncați la timp


Un program strict în ceea ce privește orele de masă este foarte important, deoarece organismul tău funcționează după un program bine stabilit și în consecință se pregătește pentru anumite etape ale zilei, iar în cazul în care nu are suficient combustibil, aparatul tău digestiv este suprasolicitat.


4. Managementul stresului


Să fii stresat nu este rău doar pentru sănătatea ta mintală, ci și pentru cea fizică, iar primul impact fizic pe care îl are stresul este asupra aparatului digestiv. Stomacul tău este profund afectat de emoțiile tale. Acumularea de prea mult stres poate favoriza dezvoltarea ulcerului gastric și de asemenea duce la aciditate crescută.


5. Renunțați la consumul de alcool și la fumat


Toată lumea știe că fumatul este dăunător sănătății, iar consumul de alcool trebuie limitat. Consumul de prea mult alcool sau fumatul excesiv au un impact negativ asupra bacteriilor intestinale și perturbă sănătatea generală a intestinului. De asemenea, consumul de alcool și fumatul favorizează apariția de boli intestinale. Prin urmare, dacă doriți să vă bucurați de un intestin sănătos, atunci trebuie să renunțați la aceste obiceiuri dăunătoare.


6. Reduceți aportul de zahăr


Zahărul este unul dintre cele mai dăunătoare alimente pentru aparatul digestiv. Având prea mult zahăr în organism induce starea de disbioză a intestinului, ceea ce înseamnă un dezechilibru major al bacteriilor intestinale. În plus, îndulcitorii artificiali nu sunt buni, iar cel mai des întâlnit este aspartanul. A fost demonstrat că acesta crește producția de bacterii dăunătoare care favorizează dezvoltarea de boli metabolice.


Aceste complicații metabolice pot duce la boli cardiovasculare și diabet zaharat. Prin urmare, trebuie să fiți foarte atenți cu privire la cantitatea de zahăr pe care o consumați.


7. Mișcare și exerciții fizice


Exercițiile fizice regulate vă vor oferi o stare bună de sănătate și vor ajuta aparatul digestiv să funcționeze în parametrii optimi. Obezitatea are un impact negativ asupra sănătății generale și intestinul este de asemenea afectat. În plus, mișcarea este benefică pentru întregul organism, iar impactul pe care îl are asupra aparatului digestiv și a funcțiilor acestuia este indiscutabil unul pozitiv.


8. Monitorizați consumul de antibiotice


Antibioticele sunt medicamente care ajută la controlul infecțiilor bacteriene. Cu toate acestea, luate în exces sau fără recomandarea medicului pot avea un impact negativ asupra organismului și mai ales asupra aparatului digestiv. Unii oameni tind să abuzeze de aceste medicamente, ceea ce cu timpul induce rezistența la antibiotice. Aceasta înseamnă că bacteriile devin rezistente la respectivele medicamente și prin urmare nu mai pot ajuta la sporirea imunității.


Antibioticele dăunează microflorei intestinale, deoarece pot reduce concentrația de bacterii bune din corpul dumneavoastră. Prin urmare, trebuie să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră înainte de a consuma antibiotice.

Комментарии


bottom of page