Sfecla, numită și sfeclă roșie, este o legumă rădăcinoasă roșie-rubinoasă naturală. O putem găsim și în alte culori, dar cel mai frecvent este roșie. Frunzele de sfeclă roșie sunt, de asemenea, comestibile, dar au gust amar.
Valorile nutriționale ale sfeclei
Gustul poate fi ușor ignorat, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale sfeclei și valorile lor nutriționale .
Studiile au arătat că 100 de g de sfeclă crudă nefiartă conține:
36 kcals/154KJ
7g de proteine
1g grăsime
6g de carbohidrați
5g de fibre
380mg potasiu
150mcg de acid folic
De asemenea, conține vitamine și minerale esențiale , cum ar fi:
Vitamina A și C
Magneziu
Fosfor
Betanin
Sfecla este, de asemenea, conține cantități mici de calciu, tiamină, riboflavină, cupru, seleniu, fier, și vitamina B-6.
Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei
Sfecla câștigă popularitate deoarece cuprinde compuși fotochimici și bioactivi. Ei joacă un rol vital în îmbunătățirea mai multor rezultate patologice și clinice. Cele mai populare beneficii pentru sănătate ale sfeclei includ:
1. Proprietăți anti-oxidante și antiinflamatorii Betalaina, un fel de pigment natural, nu este doar responsabilă pentru culoarea roșie ale sfeclei, ci este și componenta sănătoasă a sfeclei pentru corpul tău. Componenta cheie responsabilă pentru proprietățile anti-oxidante și antiinflamatorii ale sfeclei este betalaina. Îți protejează celulele de daune și ajută la combaterea afecțiunilor medicale legate de vârstă, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului. 2. Scade hipertensiunea arterială Sfecla este o sursă bună de nitrați. Nitrații joacă un rol vital în îmbunătățirea fluxului sanguin. Corpul nostru transformă acești nitrați în oxizi nitrici, care sunt responsabili pentru relaxarea vaselor de sânge, reducerea rigidității arterelor și stimularea dilatării. În acest fel, ajută la controlul hipertensiunii arteriale și poate duce la scăderea acesteia.
Studiile arată că sfecla este bogată în nitrați care ajută la reducerea tensiunii arteriale și te protejează de bolile de inimă și de accidentul vascular cerebral brusc.
3. Digestia și sănătatea colonului Glutamina este un aminoacid esențial care ajută organismul uman să îmbunătățească bacteriile bune din intestin. Având aceste bacterii bune în sistemul dumneavoastră, acestea pot stimula sistemul imunitar. Sfecla este bogată și în fibre. Fibrele sunt cunoscute pentru îmbunătățirea digestiei și scăderea riscului de constipație care ne salvează de la alte probleme.
4. Ajută la pierderea în greutate Bogată în fibre, sfecla te poate ajuta, de asemenea, să reduci greutatea. Conține mai puține calorii și fibre bogate, ceea ce ne face să ne simțim plini pentru o lungă perioadă de timp, fără a adăuga multe calorii. Prin urmare, este ideală pentru gestionarea greutății. 5. Ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer Unele studii susțin faptul că sfecla poate proteja de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul vezicii urinare. Aceasta conține betacianină care, în afară de a-i da o culoare purpurie, este un agent puternic care protejează celulele umane de daune și reduce riscurile de cancer în corpul uman.
În concluzie, sfecla este o sursă sănătoasă, naturală, îmbogățită de mai multe minerale și vitamine. Crudă sau fiertă, tăiată în bucăți sau făcută suc, sub toate formele, sfecla roșie îți stimulează sănătatea. Dar dacă ai antecedente de pietre la rinichi, ai grijă cu consumul sfeclei.
De asemenea, sucul de sfeclă este excelent pentru o piele sănătoasă și pentru protejarea naturală împotriva razelor UV.
Comments