top of page

Broccoli: De ce ar trebui să-l incluzi în dieta ta


Broccoli face parte din familia cruciferelor, alături de varză, conopidă, kale și varză de Bruxelles. Legumele sunt pline de nutrienți, cum ar fi fibre, minerale, antioxidanți, calciu, acid folic, și multe altele. Includerea legumelor minune în dieta ta în mod regulat te vor ajuta să obții un corp sănătos. Iată de ce ar trebui să incluzi broccoli în dieta ta.  

1. Este benefic pentru inimă

Super alimentul este bogat în fibre, potasiu și antioxidanți. Acestea sunt ideale pentru menținerea unei inimi sănătoase. O dietă benefică pentru inimă reduce nivelul colesterolului pentru a minimiza șansele unui atac de cord. Prezența antioxidanților în legumele crucifere oferă un motiv major pentru care ar trebui să consumi broccoli. Acești agenți au grijă de arterele tale prin reducerea riscului de arterioscleroză, o afecțiune care afectează încet arterele ducând la un accident vascular cerebral cardiac. Fibrele sunt un alt agent eficient împotriva bolilor cardiovasculare. Consumul de fibre în cantități suficiente este esențial pentru menținerea unui nivel scăzut de lipide. Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru problemele cardiovasculare. Potasiul poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale.

2. Are proprietăți anticancerigene


Cancerul este cel mai ticălos dintre toate bolile. Nici un aliment nu poate eradica posibilitatea cancerului. Cu toate acestea, o dieta sănătoasă ar putea ajuta la menținerea unui corp sănătos. Broccoli conține un sulforafan fitochimic care poate proteja organismul împotriva cancerului. Componenta ajută la detoxifierea toxinelor din aer și a agenților cancerigeni care intră în organism prin fumul de țigară, droguri, alcool și fum. Astfel, reduce riscului de cele mai răspândite tipuri de cancer, cum ar fi prostata, colon, piele, și cancerul de sân. Ca și alte legume crucifere, broccoli conține indol-3-carbinol care este o substanță anti tumorală eficientă.

3. Sursă de proteine pe bază de plante

Există o concepție greșită că numai proteinele animale pot furniza aminoacizi esențiali pentru a-ți satisface nevoile de proteine. Broccoli demontează acest mit. Conține mai multe proteine decât o porție de carne. De aceea, este o alternativă proteică perfectă pentru vegani. Susține echilibrul hormonal, sănătatea oaselor, a ochilor și a pielii.

4. Ideal pentru curele de slăbit

Mulți dieteticieni includ broccoli în planurile de pierdere în greutate ale clienților lor. Profilul nutrițional al legumelor arată cât de benefică ar putea fi pentru o pierdere sănătoasă în greutate. Fibra din broccoli este solubilă în apă, iar aceasta absoarbe apa pentru a crea un gel în stomac care să-l mențină mai plin ore întregi. Ghrelina este un hormon care face să simți foamea. Aportul de fibre reduce secreția hormonului, suprimând astfel pofta de mâncare. În plus, broccoli este sărac în calorii, bogat în conținut de apă, cu aproape nici o grăsime; ceea ce îl face să fie o gustare excelentă.


5. Agent antiinflamator

Inflamația este cea mai mare amenințare la adresa sistemului imunitar. Anumite afecțiuni autoimune cronice, cum ar fi sindromul metabolic, artrita, diabetul de tip 1 sau infecțiile ar putea induce inflamații în organism. Sulfurata din broccoli îmbunătățește producția de glutation în organism, care stimulează mecanismul de reparare a organismului. De asemenea, compusul protejează celulele de a fi afectate de inflamație. Cine nu ar trebui să consume broccoli?

  • Persoanele cu probleme tiroidiene, deoarece ar putea interfera cu absorbția iodului

  • Ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boala Crohn, ulcer, boli inflamatorii intestinale din cauza fibrelor ridicate din broccoli

  • Persoanele care folosesc anticoagulanți ar trebui să consulte un dietetician pentru a sugera cantitatea necesară de legume pe care trebuie să o consume.

În concluzie, putem numi pe bună dreptate broccoli un super aliment pentru beneficiile numeroasele pe care le are. Susține digestia, managementul greutății, sistemul imunitar, oasele și previne progresia treptată a bolilor grave.

Comments


bottom of page