Majoritatea dintre noi avem obiceiuri dăunătoare pe care am dori să le schimbăm. Cu toate acestea, simpla dorinţă de a neutraliza un obicei şi pașii necesari acestui proces au nevoie de planificare şi concentrare.
Cu cât eşti mai informat despre ce sunt obiceiurile, ce le cauzează şi cum le poţi schimba, cu atât vei acumula motivaţia necesară să renunţi la acele modele comportamentale negative.
Obiceiurile sunt acţiuni repetate condiţionate pe care le facem fără a reflecta în prealabil asupra impactului lor. Pot fi atât pozitive, ca de exemplu periatul dinților de două ori pe zi sau stinsul luminilor atunci când părăsim o încăpere, dar pot avea şi valențe negative, cum ar fi aprinderea unei ţigări de fiecare dată când bem o cafea ori consumul de snacks-uri în timp ce ne uităm la televizor.
Obiceiurile sunt răspunsuri automate ce devin activităţi regulate în vieţile noastre deoarece iniţial ne-au adus satisfacţie într-un fel sau altul. Odată înrădăcinate, obiceiurile negative pot deveni o sursă de suferinţă greu de controlat.
Întreruperea unui obicei este posibilă, dar necesită perseverenţă şi dedicare. În primul rând, încearcă să privești detașat modul în care decurge o zi oarecare din viaţa ta şi întreabă-te următoarele:
● Care sunt obiceiurile tale zilnice, atât pozitive cât şi negative?
● Care dintre obiceiurile curente au devenit o povară sau prezintă o potenţială problemă de sănătate?
● Ce obiceiuri ţi-ai dori cu adevărat să schimbi?
Ulterior, după ce ți-ai răspuns sincer la aceste întrebări este momentul să efectuezi o diagnoză a obiceiului tău urmând câțiva pași simpli:
● Fă o listă şi alege un obicei asupra căruia să-ţi concentrezi energia. Numai după ce îl îndepărtezi pe primul, îţi poți concentra atenţia asupra altuia.
● Gândeşte-te la obiceiul pe care încerci să-l îndepărtezi şi la cum se manifestă acesta în viaţa ta. Notează când anume apare obiceiul respectiv şi ce evenimente conduc la apariția sa. Odată ce ai determinat factorul declanșator, poţi să decizi cum să procedezi în continuare.
● Întreabă-te de ce apelezi la acel obicei, ce e posibil să pierzi odată ce îl întrerupi şi dacă te vei simţi mai bine făcând altceva în locul lui.
● Gândeşte pozitiv: în loc să îți generezi o stare negativă sau să te victimizezi din cauza obiceiului respectiv, conceptualizează-l ca pe o alegere inconştientă care s-a înrădăcinat cu timpul.
Printre cele mai eficiente metode de a întrerupe obiceiurile negative se numără:
● Îndepărtează, întârzie sau evită factorii care întăresc un obicei. De exemplu, imaginează-ţi că un student căruia nu îi place studiul îşi întrerupe perioadele de studiu cu pauze frecvente de cafea. Ca să întârzie timpul dintre apariţia impulsului şi satisfacţie, studentul poate încerca să studieze în locuri unde cafeaua nu este permisă, cum este biblioteca facultăţii. Este vital să îndepărtezi factorii care întăresc obiceiul, dar asigură-te că nu îl înlocuieşti cu o altă preocupare negativă.
● Evită tentaţia. Nu sta în medii care pot declanşa obiceiul respectiv. Dacă vrei să reduci cantitatea de dulciuri, chipsuri sau îngheţată pe care o consumi, îndepărtează din jurul tău tot ce are legătură cu acest obicei. De asemenea, evită să fii în prezenţa oamenilor care consumă snacks-uri şi să te uiţi la televizor. Încearcă să faci o plimbare, să suni un prieten sau să faci orice altceva care îţi distrage atenţia şi te ţine preocupat. Din nou, fii atent să nu substitui vechiul obicei cu unul nou.
● Creează un nou răspuns. Formarea unui obicei nou şi mai eficient ca răspuns la același vechi stimul declanşator este o modalitate productivă pentru eliminarea obiceiurilor negative. Poate că le spui în mod repetat copiilor să se descalţe înainte să intre în casă, dar ei continuă să uite până când sunt certaţi. Pentru ei, cearta a devenit un indiciu care le semnalează că e timpul să se descalţe. În loc să îi cerţi, spune-le să se încalţe iar, să iasă din nou afară, iar apoi să se întoarcă înăuntru şi să-şi dea jos pantofii. Curând, intenția de a se apropia de uşă, nu cearta, va deveni indiciul lor să se descalţe.
● Încearcă metoda practicii negative. Aceasta presupune ca o persoană să facă un anume lucru până devine foarte inconfortabil sau plictisitor. Probabil că fluieri în timp ce lucrezi, iar asta îi enervează pe colegii de la serviciu. Ca să elimini acest obicei ai putea încerca să fluieri încontinuu atunci când te afli în drum spre serviciu. Buzele îţi vor fi obosit deja şi te vei fi săturat să mai fluieri odată ajuns la destinaţie. Această metodă se bazează pe faptul că dacă eşti prea indulgent faţă de ceva, te vei plictisi la un moment dat de respectivul lucru. De exemplu, cineva care mănâncă carne de pui zilnic îşi va pierde curând apetitul pentru aceasta.
● Încearcă metoda feedback-ului şi a vizualizării. Priveşte-ţi obiceiul îndeaproape şi inventariază cât de des recurgi la el astfel încât să devii tot mai conştient de ce impact are în viaţa ta. Următoarea etapă de a lua decizia să îl schimbi va veni de la sine. Fă asta vizualizând că te eliberezi de obiceiul negativ. Imaginează-ţi cum exersezi noi obiceiuri şi gândeşte-te la tine însuţi ca şi când ai fi reuşit deja să îl întrerupi pe cel vechi.
● Fă exerciţii fizice. Antrenamentele sunt o bună metodă prin care să elimini un obicei greşit pentru că te vor face să te simţi mai bine cu tine însuți. Cu cât te simţi mai bine în pielea ta, cu atât vei fi mai încrezător că poţi să te detaşezi de obiceiurile negative deja dobândite. Nu trebuie sa fie un antrenament greu; chiar şi o plimbare uşoară te poate face să te simţi mai bine. Vei avea mai multă energie şi o nouă perspectivă asupra vieţii datorită faptului că ai făcut puţină mişcare.
● Rămâi optimist şi realist. Schimbarea nu e întotdeauna uşoară; pentru a elimina vechile obiceiuri este nevoie de perseverenţă şi stăruinţă. Cei mai mulţi oameni au avut obiceiuri neplăcute pentru o perioadă lungă de timp. N-ar fi numite aşa dacă erau uşor de dezrădăcinat, deci orice frustrare sau sentimente de descurajare pe care le simți când încerci să le elimini sunt normale. În cazul în care se întâmplă să te întorci la vechiul obicei, e bine de ştiut că ai pierdut doar o bătălie, nu întregul război. Aminteşte-ţi că şi mâine este o zi în care poţi să reiei planul care te va scăpa de un obicei.
Nu există niciun remediu miraculos prin care să îndepărtezi obiceiurile negative. Este un proces care durează, dar satisfacţia de la finalul drumului merită tot efortul. Oricând te descurajezi, imaginează-ţi libertatea pe care o vei simţi când nu vei mai fi legat de un comportament care te făcea să te simţi inferior. Gândurile pozitive îţi oferă curajul să continui chiar și atunci când motivația scade.
Comments