top of page

Copii neliniștiți? Învață-i să-și gestioneze anxietatea!


Anxietatea este un răspuns normal la factorii de stres obișnuiți de zi cu zi și este de fapt un instrument important pentru noi, care ne ajută să facem față lucrurilor în timp util și eficient.


De exemplu, anxietatea în timpul unui examen ne ajută să ne pregătim pentru acesta în prealabil și ne împiedică să amânăm acest lucru. În mod similar, anxietatea față de problemele noastre de sănătate este importantă, deoarece ne obligă să ne consultăm cu profesioniști din domeniul sănătății și să lucrăm asupra simptomelor și tratamentului nostru.


Anxietatea însă nu este întotdeauna pozitivă! Devine greu de gestionat atunci când începe să apară mai mult decât în mod normal! Unii adulți suferă de anxietate incontrolabilă și le afectează în mod semnificativ munca, relațiile interumane și viața de zi cu zi. Cu toate acestea, adulții se presupune că înțeleg mai bine cum să-și controleze anxietatea; chiar dacă este doar superficial, adulții au o înțelegere despre gestionarea emoțiilor lor.


Dar ce zici de copiii anxioși? Cum te poți aștepta ca un copil care nici măcar nu-și înțelege emoțiile, să înceapă să controleze ceva inevitabil ca anxietatea? Dacă aveți copii anxioși și sunteți cu adevărat îngrijorați de modul în care anxietatea le afectează copilăria nevinovată, RELAXAȚI-VĂ! Astăzi, îți vom spune cum să-ți înveți copiii să-și gestioneze anxietatea.


5 MODURI DE A ÎNVĂȚA COPII DESPRE CONTROLUL ANXIETĂȚII


1. Nu eliminați factorii de stres, eliminați anxietatea!


Când învățați copiii despre gestionarea anxietății, lucrați în direcția corectă: eliminarea factorilor de stres care declanșează anxietatea nu este soluția finală; eliminarea anxietății este! Și eliminând anxietatea, nu vream să o ameliorăm complet instantaneu, ci mai degrabă să-i învățăm pe copii să funcționeze normal în prezența factorilor de stres. Treptat, anxietatea se diminuează și va dispărea în cele din urmă.


2. Oferă-i așteptări pozitive (și realiste)


Dacă copilul tău, să spunem, se teme de examene, NU SPUNE CĂ FRICA LUI NU ESTE REALISTĂ. Acest lucru va întări doar frica pe termen lung, deoarece copilul dumneavoastră va crede că îi discreditați emoțiile. În schimb, spune-i că va fi bine la examene, că anxietatea lui este doar temporară și va dispărea când se așează în bancă pentru a începe examenul. Spune-i că va fi bine și totul este o chestiune de gestionare a emoțiilor!


3. Nu pune etichete! Niciodată!


Nu aveți idee cum funcționează etichetarea pentru a modela personalitatea și emoțiile unui copil. Dacă îi spui copilului tău: „Ți-e frică să mergi la doctor sau îți este teamă că vei pica examenul”, ceea ce faci în esență este să-i întărești convingerea că este „speriat” și „anxios” cu privire la un anumit lucru. Copilul vă va interioriza cuvintele și va deveni o parte auto-acceptată a personalității sale.


4. Fii recunoscător pentru succesul copilului tău


Unul dintre cei mai puternici factori care stau la baza schimbării este APRECIEREA ȘI SPRIJINUL. Nu vă puteți aștepta ca copilul dvs. să aibă un mod diferit în ceea ce privește emoțiile sale doar pentru că TREBUIE. Nu face din gestionarea anxietății o obligație, ci fă-o să pară un proces de iubire de sine, creștere și realizare.


5. Purtați conversații pline de semnificație


Pentru a vă învăța copilul să înțeleagă, să gestioneze și să-și schimbe emoțiile, trebuie să purtați conversații pline de însemnătate cu el și pentru el! Și prin astfel de conversații ne referim la conversații despre înțelegerea emoțiilor, efectul lor asupra sănătății mentale și fizice a cuiva și strategiile de gestionare eficientă a acestora.


În concluzie


Anxietatea este monstrul ascuns al copilului, de care îi este foarte frică și de care îl poți ajuta să scape, educându-l despre punctele sale slabe!

Comments


bottom of page