top of page

Cum crești stima de sine a copilului?



Să ai grijă de copiii tăi și să-i faci să devină persoane mai bune pe măsură ce cresc, poate fi copleșitor. Dar asta înseamnă să fii părinte, nu? Trebuie să fii alături de ei atât fizic, cât și emoțional.


O caracteristică importantă și trăsătură de personalitate a copiilor care trebuie avută în vedere constant, este stima de sine. Stima de sine este de fapt singurul responsabil pentru comportamentul lor, imaginea de sine, viața socială și modul în care aceștia vor face față obstacolelor din viață.


Ca părinte, cel mai bun cadou pe care îl puteți da copilului dumneavoastră este stima de sine. În acest fel, ei vor avea întotdeauna o bună sănătate mentală și curajul de a gestiona toate situațiile negative care se vor ivi.


În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a crește stima de sine a copilului tău:


Lasă-i să aleagă


O greșeală pe care aproape fiecare părinte o face este să-și convingă copiii de un anumit lucru și să le insufle anumite acțiuni ce se vor răsfrânge în viitorul lor. Cel mai bun exemplu este: ”Când te vei face mare, vei fi doctor!”. Nu, n-ar trebui să faci asta!


Dă-le opțiuni nelimitate și șansa de a alege. Spune-le că nu sunt niciodată obligați să facă ceva ce nu le place - fie că este vorba de profesia lor, subiecte de conversație sau chiar alimentație. Începând de la o vârstă fragedă și cu opțiuni ce vizează lucruri aparent banale, ei vor fi capabili să facă alegeri mai importante și mai dificile, atunci când vor crește.


Dă-le responsabilități


Pe măsură ce copiii cresc, ai grijă să îi implici tot mai mult în activități zilnice și trasează pentru ei sarcini simple și realizabile, astfel încât să își crească simțul de responsabilitate. Când vor îndeplini sarcinile primite, apreciați-i cât de mult puteți, indiferent cât de mică era sarcina.


Aceste mici treburi casnice și aprecierea arătată după ce sunt îndeplinite le va da un impuls de încredere. Împreună cu încrederea ei vor câștiga o imagine pozitivă de sine care îi va ajuta pe termen lung.


Nu face comparații


Nu-ți compara copiii cu nimeni, niciodată! Acesta este unul dintre cele mai dure și crude lucruri pe care le puteți face unui copil; le va distruge încrederea în sine în câteva secunde. Fiecare copil este un cadou neprețuit și are o personalitate unică.

Prin urmare, fiecare copil ar trebui să fie prețuit individual.


Fii cel mai bun prieten al lor


Împrietenirea cu copiii tăi este una dintre cele mai grele, dar importante părți ale meseriei de părinte. Trebuie să devii cel mai bun prieten al copilului tău. Petrece timp cu el, distrează-te cu el, permite-i să împartășească totul cu tine.

Făcând acest lucru, copilul tău nu o să ezite să vină la tine ori de câte ori are o problemă. Făcând aceste lucruri cu ei, le vei câstiga încrederea și cu timpul vor simți că pot spune totul părinților, indiferent de situație.


Implică-i în activități extracurriculare


Copiii nu trebuie să își petreacă tot timpul învățând; ei au nevoie de asemenea și de activități extra-curriculare pentru a construi încredere și a se dezvolta armonios. Încurajați-i întotdeauna să ia parte la activități sportive, dezbateri, competiții de canto etc.


În concluzie


Toate aceste lucruri vor stimula încrederea copiilor, iar încrederea înseamnă stimă de sine.

Construirea stimei de sine este la fel de importantă ca orice altă trăsătură de personalitate. Aceasta va necesita un pic de efort suplimentar, dar rezultatele vor fi neașteptat de frumoase.

Comentarios


bottom of page