top of page

Parenting și lucrul de acasă în perioada de izolare


Creșterea unui copil nu este un lucru simplu, mai ales în perioada izolării provocate de pandemia de COVID-19. Fiecare dintre noi își dorește ce este mai bun pentru copilul său.


De la o scoală mai bună la un loc de muncă mai bine plătit, de la mai mult timp împreună la mai multă dragoste și apreciere, însă ce ne face cu adevărat un părinte mai bun este modalitatea în care copilul percepe toate aceste lucruri. Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus ne-am regăsit brusc în situația de a petrece mai tot timpul alături de familie și implicit copii. Astfel, am putut descoperi lucruri pe care nu le știam despre ei, dar cu siguranță am descoperit și cât de solicitant poate fi tot acest timp petrecut împreună. Așa cum știm, copiii au tendința să copieze tot ce văd în jur și mai ales de la părinți și persoanele apropiate lor, de aceea este foarte important felul tău de a fi și ce reușești să-i transmiți. Prin urmare, în această perioadă imaginea pe care ei o percep despre tine este aceea că stai tot timpul conectat la calculator sau vorbind la telefon. Din cauza faptului că tu ai nevoie să îți duci la bun sfârșit sarcinile zilnice de la birou, ei se pot simți neglijați. Câteva lucruri la care ar trebui să lucrezi constant, nu doar în această perioadă, ar fi:

1. Creșterea încrederii în forțele proprii


Ca pentru orice om, mai ales pentru copil este important să se simtă stăpân pe situație și că se poate descurca singur. Poți începe prin a-l încuraja să facă lucruri noi, iar susținerea ta este determinantă în acest demers. Încearcă să îl lași să se descurce cât mai mult singur, iar intervențiile tale să fie minime și doar atunci când sunt cu adevărat necesare 2. Laudă nu doar reușitele, ci și eforturile


Șansele ca un copil să reușească din prima sunt mici, de aceea el trebuie încurajat și ghidat până reușește. Micile cuvinte de apreciere și laudele pe care le primește de la tine, vor face o diferență foarte mare în eforturile lui de a depăși anumite situații. 3. Limitele și respectarea lor


De cele mai multe ori copiii au tendința să treacă peste limitele impuse de către părinți sau cel puțin să le testeze. Impunerea unor limite pe care copilul să le cunoască, înțeleagă și respecte, contribuie la dezvoltarea unui caracter puternic și disciplinat.


Stabilirea acestor limite trebuie făcută într-o manieră prin care copilul să înțeleagă că este spre binele lui să le respecte. Chiar dacă o să fii tentat să renunți la aceste limite în anumite situații, trebuie să îți aduci aminte că tot ce faci acum o să aibă impact mai târziu și ar fi bine să te ții de planul tău.

4. Timpul petrecut împreună


Indiferent de ce faceți împreună, este foarte important să fii alături de copilul tău și să va bucurați de fiecare moment. Poate dintre toate lucrurile pe care un copil le percepe, faptul că petrece timp alături de părinți este cel mai apreciat și face o diferență în dezvoltarea lui, indiferent de vârstă. 5. Discută cu cel mic


Stabilește un raport de comunicare deschis cu copilul tău. Prin faptul că el poate găsi sprijin în tine și că puteți discuta deschis despre orice subiect, o să aibă beneficii pe termen lung pentru amândoi.

6. Atmosfera de acasă


Copilul petrece destul de timp în jurul părinților și acasă, de aceea un cămin liniștit, plin de dragoste și armonie contribuie la dezvoltarea lui și ajută la stabilirea anumitor legături între părinți și copil. 7. Dragostea pe primul plan


Faptul că un copil greșește nu este un capăt de lume, de aceea felul în care te comporți în astfel de situații și cum îl corectezi vor face diferența în cum te va privi copilul tău. Încearcă să nu îl critici sau să îl învinuiești. Explică-i într-o manieră calmă și pe înțelesul lui situația creată, ce a dus la generarea ei și cum ar fi putut fi evitată. O soluție pe care noi, EAP România o propunem companiilor, este ca alături de alte instrumente de diagnoză organizațională să introducă o componentă dedicată identificării situațiilor dificile prin care trec părinții și care se reflectă în rezultatele generate la locul de muncă.


Instrumentele noastre vor genera în mod automat o serie de recomandări în funcție de răspunsurile furnizate de către participanții în program. Astfel, aceștia pot beneficia de sfaturi conturate nevoilor acestora, iar în cazul în care este nevoie de mai mult sprijin se pot adresa unui specialist din echipa noastră. A fi părinte este cea mai dificilă și istovitoare meserie din lume, dar și cea mai frumoasă. Din când în când ar trebui să îți aduci aminte și de tine, iar atunci când simți că ai ajuns la capătul puterilor, încearcă să iei o pauză și să faci ceva pentru tine.


Comments


bottom of page