Anxietatea și depresia nu sunt, din păcate, neobișnuite în lumea de astăzi. Având în vedere multitudinea nejustificată de probleme care apar în societate, dar și tot felul de alți factori declanșatori din jurul nostru, este destul de evident că pentru mule persoane din jurul nostru depresia și anxietatea pot fi o problemă reală.
Deci, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să cauți modalități cât mai eficiente de a gestiona eficient astfel de episoade . Dacă cunoști oameni care se confruntă cu astfel de situații și vrei să le fii de ajutor, acest articol este pentru tine.
Hai să descoperim ce poți face pentru ei:
Susține-i din punct de vedere emoțional
Trebuie să le arăți că se pot baza pe tine din punct de vedere emoțional. Fii acolo pentru ei și încearcă să intuiești când ar putea avea nevoie de tine. Să ceri ajutor este un lucru foarte greu de făcut pentru multe persoane, deci nu te aștepta să vină către tine. Nu-i face să se simtă singuri și încearcă să le vorbești cu dragoste și compasiune, astfel încât să se simtă în siguranță Nu știi cât de mult îi pot ajuta niște cuvintele reconfortante și cum acestea le pot oferi puțină alinare și speranță, astfel încât să depășească momentul cu bine. Nu lucrurile materiale contează, ci cuvintele și gesturile de dragoste și bunătate sunt cele care contează cu adevărat.
Fii un bun ascultător
Fii mereu un bun ascultător pentru ei. De cele mai multe ori, nu vor avea nevoie de compania ta pentru sfaturi și soluții, ci doar pentru a fi auziți și văzuți; pentru a elibera din tensiunea acumulată, prin a purta o simplă conversație cu cineva Trebuie să încercați să fiți acolo pentru ei și să-i ascultați cu adevărat. Dacă au simptome sau trebuie să vă povestească despre lucrurile care le declanșează starea, trebuie să știe că sunteți o persoană de încredere, alături de care să-și împărtășească vulnerabilitatea. Așadar, asigură-te că se simt bine atunci când își împărtășesc problemele cu tine.
Arătați-le lucruri pentru care merită să meargă mai departe
Mereu, atunci când discutați cu o persoană care trece printr-un episod de anxietate sau depresie trebuie să le subliniați lucrurile pentru care merită să meargă mai departe. O persoană anxioasă sau depresivă nu trebuie să se concentreze asupra lucrurilor mărunte din viața lor, aceștia trebuie orientați către viitor și persectivă. Ajutați-i să vadă pozitivitatea în orice, fie că sunt obiectivele lor sau lucruri mărunte care îi pot face să zâmbească. Dacă au un hobby pe care l-au uitat, iată șansa lor de a se reapuca de acel hobby, în același timp îi poți ajuta să descopere lucruri mai bune către care să se orienteze și pe care să își dorească să le descopere. Nu-i face să se simtă blocați într-o situație. Mai degrabă, dă-le puterea de a trece mai departe și de a continua să adauge pe lista lucrurilor de făcut, lucruri care să le aducă satisfacție și care să le facă plăcere.
Învățați-i mecanisme de adaptare sănătoase
Trebuie să-i înveți mecanisme sănătoase de adaptare, mecanisme care îi vor ajuta să facă față provocărilor pe care le oferă viața. De exemplu, dacă trec printr-un episod de anxietate și se confruntă cu ceva care le tulbură starea psihică, este important să se stabilească o serie de acțiuni sănătoase pe care le pot face pentru a gestiona acea situație. Îi poți învăța cum să respire adânc, să mediteze și multe alte lucruri, de acest fel pe care le pot face și care pot avea un impact pozitiv asupra lor. Acest lucru îi va ajuta să se simtă mai bine și astfel vor fi mai pregătiți pentru o situație neprevăzută.
Sfătuiți-i să apleze la un terapeut
Probabil că lucrul care îi va ajuta cel mai mult să facă față unui episod de axientate este discuția cu un specialist. Îndrumă-i către sesiuni de terapie alături de un specialist cu experiență, care poate veni în sprijinul lor.
Există multe lucruri complexe pe care non-profesioniștii nu le vor înțelege pe deplin, așa că întotdeauna cel mai bine este să ceri sfatul unui profesionist. În cazul în care refuză cu desăvârșire să meargă la un specialist, sprijină-i în decizia lor și arată-le că ești acolo lângă ei. Nu puneți presiune asupra lor, deoarece trec deja prin prea multe. Oferă-le un spațiu sigur pentru a reflecta și a putea lua o decizie.
Nu-i judecați sau criticați
Nu fi critic și nu te grăbi să tragi concluzii pripite. Acest lucru nu-i ajută deloc, deoarece trec deja prin faze scăzute ale stimei de sine și sunt predispuși să-și submineze abilitățile ca indivizi. Este întotdeauna mai bine să le oferiți un spațiu sigur în care li se permite să fie vulnerabili și sinceri cu privire la situația lor. Dacă devii critic cu ei și te aștepți să facă ceea ce vrei tu să facă, nu va duce decât la alte daune emoționale.
În concluzie
Avînd în vedere contextual actual în care tot mai multe persoane trec prin episode de depresie și anxietate, tot ce putem face este să încercăm să-i ajutăm cât mai mult și să avem în vedere că persoanele care trec prin astfel de episode au nevoie de compasiune și sprijin deplin.
Comments