top of page

Cum sa faci față jobului și sarcinilor de părinte


În societatea de astăzi majoritatea oamenilor și familiilor care au cel puțin un copil se găsesc într-un impas atunci când vine vorba de cum să își împartă timpul între viața de părinte și sarcinile de la birou.


Cu toții își doresc să poată oferi tot ce este mai bun copilului și familei, dar în același timp să aibă o carieră de succes. Nu de puține ori vedem cum oamenilor le este din ce în ce mai greu să facă față acestor provocări și să găsească un echilibru prin care productivitatea la locul de muncă să nu fie afectată în timp ce dau totul pentru familia lor.


În unele cazuri și atunci când situația materială permite, se apelează la o bonă sau guvernantă, însă în alte cazuri, de obicei mama, alege să rămână acasă pentru o perioadă mai lungă de timp alături de copil.


Cum echilibrăm timpul de joacă cu sarcinile de la birou?


Un raport arată că angajații care au copiii cu vârstă de sub 3 ani au avut o productivitate mai scăzută. De cele mai multe ori și mai ales in contextul actual în care majoritatea angajaților lucrează de acasă, este foarte greu pentru aceștia să se concentreze asupra sarcinilor de la birou și în același timp să aibă grijă și de copii.


Practic, în astfel de situații randamentul cel mai crescut este înregistrat în perioadele în care copilul se odihnește sau în momentele în care există un alt adult ce poate avea grijă de copil.


Printr-o astfel de rutină în care ziua se derulează într-un ritm alert și totul pare făcut în grabă, dar nimic dus la bun sfârșit, cel mai probabil un episod de cădere fizică și psihică urmează să se declanșeze.

Să nu uităm că noi toți și în principal mamele, au nevoie de timp personal, timp acordat micilor plăceri personale, timp pentru o ieșire cu prietenele sau pentru o zi la spa. Doar așa putem găsi puterea de a merge mai departe și a ne păstra tonusul.


Ce putem face?

  • O primă opțiune și cea mai des întâlnită este decalarea programului de lucru, astfel încât să puteți face față afluxului de sarcini zilnice de la birou, dar și îndatoririlor de părinte. În unele situații angajatorii se dovedesc a fi înțelegători și vor permite pentru o perioadă acest lucru, însă trebuie să fim conștienți că nu toate job-urile pot permite o astfel de flexibilitate.


  • Apelează la ajutorul familiei. În cazul în care bugetul nu permite o bonă sau mersul la grădiniță, încercați să vă organizați alături de familie o rutină pe care să o respectați, iar cel mic să o accepte și care să-i facă plăcere. Pentru copii este foarte important să facă activități cât mai diverse din care să învețe ceva și să se dezvolte. Doar să meargă în parc nu este suficient.


  • Încercați să îl țineți pe cel mic ocupat cu diverse jocuri sau activități ce necesită doar supraveghere. Acest lucru nu înseamnă timp petrecut în fața televizorului sau a tabletei. Sunt foarte multe jocuri pe care le puteți pregăti pentru copil cu foarte puține resurse; tot ce trebuie să faceți este să fiți inventivi.


Discutați cu un specialist


Uneori, părinții devin nedumeriți și nu mai știu ce să facă! În acest caz tot mai des apare întrebarea dacă ar trebui să părăsească locul de muncă sau să găsească un alt job care să le ofere mai multă flexibilitate.


În astfel de momente ar trebui să discutați cu un specialist care vă poate ajuta să vă clarificați temerile și îngrijorările. Cei mai în măsură să sprijine sunt psihologii și consilierii în carieră. Prin alegerea consilierilor potriviți, veți reuși cu siguranță să obțineți o serie de răspunsuri care vă vor ajuta să depășiți situația.


Indiferent de situația pe care o înfruntați sau sfaturile specialiștilor, trebuie să găsiți acel echilibru între viața profesională și cea de părinte, iar cuvântul cheie este “echilibru”. Nu trebuie să neglijați familia sau copiii pentru că aveți o ședință importantă și nici job-ul nu trebuie dat uitării mergând pe premisa că veți avea parte de înțelegere din partea colegilor și angajatorului.


Doar punând cap la cap toate cele de mai sus și lucrând în primul rând cu tine, încercând să-i implici pe cei apropiați și să le ceri ajutorul, vei reuși să atingi un echilibru și o stare de bine.



Comments


bottom of page