top of page

Cum se creează un plan de achitare a datoriilor



Datoriile pot fi frustrante, atât financiar, cât și emoțional. Există întotdeauna acest sentiment nesatisfăcător pe care îl ai atunci când știi că ești dator, iar banii pe care îi aștepți ar putea merge doar către debitorii tăi. Deci, trebuie să îți dați seama cum să îți plătești datoriile și să trăiești o viață fără datorii pentru a te bucura de succes financiar.

Desigur, s-ar putea să nu îți poți achita datoriile dintr-o dată. Dar, cu un plan de rambursare bun, poți șterge treptat toată datoria ta mai devreme decât ai crede. Un plan bun de rambursare te poate ajuta să plătești solduri mari, să economisești bani și să îți atingi obiectivele financiare. Aici, vei învăța cum să configurezi un plan eficient de eliminare a datoriilor în 5 pași simpli.

1. Creează o listă a datoriilor

Aceasta este prima etapă în care vei face o listă cu toate datoriile tale. Dacă datorezi bani familiei și prietenilor, asigură-te, de asemenea, că îi incluzi pe listă. În timp ce faci o listă cu datorii, asigură-te că adaugi numele împrumutătorului, rata dobânzii, suma totală datorată și plata minimă lunară. De asemenea, poți include informațiile de contact ale fiecărui creditor și orice alte detalii relevante.

2. Analizează-ți cheltuielile

Următorul pas în planul tău de eliminare a datoriilor este analiza și înțelegerea cheltuielilor tale. Este timpul să studiezi obiceiurile tale de cheltuieli pentru a vedea cum cheltui în fiecare lună în comparație cu ceea ce crezi că cheltui. Grupează cheltuielile în diferite categorii: chirie, utilități, asigurări, hrană, transport etc.

În acest proces, s-ar putea să găsești câteva categorii în care cheltui mai mult decât credeai. De exemplu, ai putea economisi mai mulți bani atunci când gătești acasă, în loc să iei masa în oraș.

3. Creează un buget

Un buget de bază te ajută să îți structurezi cheltuielile pentru a se potrivi cu nivelul veniturilor tale. O metodă bună de bugetare pe care trebuie să o iei în considerare atunci când îți stabilești bugetul este metoda 50/30/20.


Metoda 50/30/20 te ajută să îți prioritizezi nevoile față de dorințele tale, creând în același timp spațiu pentru economii. Ideea este să aloci 50% din venit pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii. Alte metode de bugetare includ sistemul de plicuri și bugetul bazat pe zero.

4. Implementează o strategie eficientă de rambursare a datoriilor

Odată ce ai bugetul, următorul lucru de făcut este să decizi cum să îți plătești datoriile. În acest proces, poți aplica oricare dintre cele două strategii populare pentru plata datoriilor: metoda avalanșă și metoda bulgărelui de zăpadă.


Cu metoda avalanșei, concentrarea ta este mai întâi pe plata datoriei cu cea mai mare dobândă.


Spre deosebire de metoda avalanșei, metoda bulgărelui de zăpadă se concentrează pe datoria cea mai mică. Orice bani în plus din bugetul tău sunt alocați pentru cel mai mic sold al datoriilor tale în timp ce efectuezi plăți minime pentru celelalte datorii.

5. Urmărește progresul în eliminarea datoriilor

Urmărirea plății datoriilor îți va permite să vezi cât de departe ai ajuns și cât ai reușit să achiți din datorii. Scopul este de a te menține motivat și eficient pe tot parcursul perioadei de rambursare.


Poți urmări progresul rambursării creând o foaie de calcul în care inserezi toate datoriile, soldurile și plata lunară. Înregistrează fiecare plată pe care o faci și monitorizează-ți soldul.


Un alt mod în care poți urmări progresul rambursării este prin utilizarea unui serviciu gratuit de monitorizare a creditului pentru a vizualiza conturile tale săptămânal. De asemenea, poți folosi un calendar fizic sau digital pentru a planifica momentul în care fiecare datorie va fi plătită.

În concluzie, ar putea fi nevoie de un efort suplimentar și de disciplină pentru a-ți achita datoriile, dar cu siguranță merită până la urmă. Pașii simpli prezentați aici fac crearea unui plan de eliminare a datoriilor care funcționează ușor.

Comentários


bottom of page