top of page

Cum să creezi un buget în 5 pași



Mulți oameni renunță la ideea bugetării, deoarece cred că aceasta implică calcule complexe. Cu toate acestea, în realitate, crearea unui buget este un proces simplu care se poate realiza cu ușurință urmând acești pași. În acest articol, vă vom arăta cum puteți crea un buget în cinci pași.

1. Calculează-ți venitul Primul pas pentru a crea un buget este calcularea venitului. Dacă ai mai multe surse de venit, ar trebui să le incluzi pe toate în calcularea venitului total. 2. Calculează-ți cheltuielile

Pentru a-ți calcula cheltuielile, trebuie mai întâi să identifici cheltuielile lunare fixe și recurente. În timp ce cheltuielile fixe și recurente pot fi calculate cu ușurință, va trebui să estimezi cheltuielile variabile. Pentru a estima cheltuieli variabile, va trebui să analizezi extrasele bancare și extrasele cardului de credit. Alternativ, îți poți înregistra cheltuielile pentru o lună pentru a avea o idee exactă a cheltuielilor lunare totale.

3. Alege o abordare de bugetare

După calcularea veniturilor și a cheltuielilor, ar trebui să alegi o abordare de bugetare pentru crearea unui buget. Există mai multe abordări pe care le poți lua în considerare: bugetare pe bază de zero, bugetare 50/30/20 și sistemul de plicuri.


Bugetarea bazată pe zero implică alocarea veniturilor tale pentru cheltuieli și economii până când venitul scade la zero. Scopul bugetării bazate pe zero este de a folosi fiecare bănuț din venit într-un mod productiv.


Abordarea bugetării 50/30/20 implică cheltuirea a 50% din venit pe nevoi, 30% pe dorințe și economisirea celor 20% rămase. Scopul acestei abordări bugetare este să vă permită să cheltuiți pentru diferite categorii de cheltuieli, economisind în același timp niște bani în fiecare lună.


Sistemul de bugetare prin plic alocă sume specifice fiecărei categorii de cheltuieli. După ce banii din plicuri ating nivelul alocat, ți-ai atins scopul propus.


4. Schimbă-ți obiceiurile de a cheltui

Pentru a implementa cu succes bugetul, trebuie să îți schimbi obiceiurile de cheltuieli, deoarece nu îți poți permite să îți încalci limitele pe care le-ai stabilit în buget. S-ar putea să te străduiești să-ți controlezi cheltuielile inițial, dar vei deveni mai priceput în timp. Nu trebuie să îți pierzi speranța ci, trebuie să continui cu bugetul pentru a-ți îmbunătăți situația financiară pe termen lung.

5. Respectă-ți bugetul După ce ți-ai creat bugetul, partea dificilă este să te ții de el. Dacă îți încalci în mod continuu bugetul, îl poți examina și poți realiza unele modificări. Dar ar trebui să îți permită să îți atingi obiectivul de economii la sfârșitul lunii. Dacă bugetul tău te scutește de a-ți finanța achizițiile prin împrumuturi și, de asemenea, te ajută să economisești niște bani în fiecare lună, înseamnă că acesta își servește scopul. Pe măsură ce veniturile tale cresc, îți poți revizui bugetul pentru a atinge obiectivele dorite.


În concluzie, Bugetarea este cea mai importantă activitate care te va ajuta să îți eficientizezi finanțele. Crearea unui buget nu este dificilă și poți crea cu ușurință un buget urmând pașii simpli pe care i-am menționat în articol. Dacă vrei să-ți atingi obiectivele financiare, un buget te va ajuta să le atingi ușor și rapid.

Comments


bottom of page