Fie pe termen lung sau pe termen scurt, stabilirea obiectivelor financiare te ajută să te concentrezi, să te străduiești să câștigi mai mulți bani și să cheltui bani doar pe lucruri esențiale. Cu toate acestea, nu este suficient să-ți stabilești obiective financiare mari; de asemenea, trebuie să ai un plan bine structurat despre cum să le atingi pe acestea. Unul dintre pașii inevitabili pe care trebuie să-i faci pentru a-ți atinge obiectivele financiare mari este economisirea.
A economisi sună adesea simplu - doar pune niște bani deoparte. Ei bine, nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare, mai ales când obiectivul tău financiar se ridică la sume uriașe. Trebuie să faci pași definiți și consecvenți către economii pentru a avea șansa de a-ți atinge obiectivele. Iată câțiva pași ca linii directoare pentru a-ți atinge obiectivele tale financiare mari.
Pașii de urmat pentru a economisi bani pentru obiectivele financiare mari
1. Fă-ți un plan
Este dificil să obții ceva financiar fără o planificare adecvată. În acest caz, planul tău ar trebui să răspundă la întrebările despre ce dorești să realizezi, cum și când dorești să realizezi acest lucru. Estimează de cât timp ai nevoie pentru realizarea acelui obiectiv. Apoi, repartizează suma pe perioada estimată pentru a vedea cât trebuie să economisiți în fiecare lună.
Să presupunem că ai o țintă de economii de 6.000 de RON în doi ani. Poți decide să distribui suma pe cele 24 de luni economisind 250 lei pe lună. Cu aceste detalii, poți face apoi un buget eficient pentru a-ți adapta economiile la obiectivul tău.
2. Crează-ți un buget
Acum că știi de cât de mult ai nevoie pentru a-ți actualiza obiectivul, juxtapune-l cu veniturile tale și stabilește-ți un buget. Un buget este pur și simplu un plan care arată cum dorești să îți cheltuiți banii. Stabilește un anumit procent sau o sumă pe care dorești să o economisiți pentru obiectivele financiare mari.
Din exemplul nostru de mai sus, să presupunem că venitul tău lunar este de 1.000 de lei. Va trebui să îți structurezi bugetul astfel încât să poți economisi 250 de lei în fiecare lună și să îți acoperiți în continuare cheltuielile obișnuite.
3. Automatizează-ți economiile
Consecvența este cheia pentru economii eficiente. Viața este imprevizibilă și uneori poți fi tentat să-ți folosești economiile pentru a rezolva alte nevoi urgente. Pentru a evita acest lucru, poți face economiile automate, iar mai jos sunt câțiva pași care te vor ghida în acest sens.
Stabilește procentul pe care dorești să îl economisești
Pune deoparte bani într-un alt cont pentru economiile tale
Autorizează banca să deducă procentul stabilit în contul de economii la un interval convenit.
4. Investește-ți banii Fără îndoială, economiile sunt grozave, dar ce zici să-ți faci banii să lucreze pentru tine în loc să stea doar în cont? Acesta este scopul investiției, de a face mai mulți bani din economiile tale. În funcție de cât de mult ai deja, poți explora diferite oportunități de investiții, cum ar fi imobiliare, acțiuni, cripto, etc.
Cu toate acestea, nu investi niciodată în ceea ce nu înțelegi pentru a minimiza riscul de a-ți pierde banii. Nu te lăsa dus de perspectivele investiției. Asigură-te că faci cercetări adecvate și înțelegi riscurile implicate înainte de a miza banii.
Regula bugetului 50-30-20
Această regulă de bază prevede că îți împărțiți venitul astfel: 50% pe nevoi, 30% pe dorințe și economisiți 20%. Această regulă este un șablon intuitiv pentru a te ajuta să îți gestionezi banii, să obții o pensie solidă și să îți atingi obiectivele financiare.
În concluzie, economisirea pentru marile tale obiective financiare nu este dificilă atâta timp cât urmezi pașii potriviți. Amintește-ți, întotdeauna este mai ușor de spus decât de făcut. Așadar, fii gata să aplici disciplina și determinarea pentru a-ți atinge obiectivele prin economisire.
Комментарии