top of page

Cum să eviți cumpărăturile din impuls?



Cumpărarea din impuls înseamnă a face cumpărături spontane și neplanificate. De exemplu, intri într-un magazin cu intenția de a-ți cumpăra alimente, dar cumva ai fost ademenit să cumperi și produse de înfrumusețare. Acest tip de comportament poate deveni problematic și îți poate deregla bugetul dacă rămâne necontrolat. În acest articol, îți vom explica modalități prin care poți opri cumpărarea impulsivă, ceea ce va avea ca rezultat economisirea de mulți bani.


1. Creează un buget și respectă-l

Una dintre cele mai bune modalități de a opri cumpărarea impulsivă este crearea unui buget și respectarea cu strictețe a acestuia. Când creezi un buget, vei ști cât să cheltui pentru o anumită categorie de cheltuieli. Ca urmare, vei fi obligat să cheltuiești în limita posibilităților tale. Vei dezvolta treptat un obicei de a cheltuii banii doar pe articolele necesare, împiedicându-te în cele din urmă să faci cumpărături impulsive.


2. Nu cheltuii doar pentru a câștiga puncte de recompensă

Emitenții de carduri de credit oferă puncte de recompensă și reduceri la utilizarea acestuia pentru anumite achiziții, ceea ce te poate tenta să cheltui peste bugetul tău. În efortul de a câștiga acele recompense, consumatorii ajung adesea să cumpere bunuri sau servicii inutile, care le pot perturba grav bugetele. Ar trebui să-ți cheltuiești banii doar pe articolele pentru care ai bugetat, indiferent dacă câștigi puncte de recompensă sau reduceri.


3. Fă o listă înainte de a merge la cumpărături

Când faci o listă cu articolele de care ai nevoie, poți reduce considerabil șansele de a face cumpărături din impuls. Vei fi obligat să găsești și să cumperi articolele menționate în listă. Fără o listă, te vei plimba prin magazin căutând toate articolele de pe rafturi, ceea ce poate crește șansele de a cumpăra spontan sau din impuls.


4. Plătește cu numerar

Dacă dorești să oprești cumpărăturile impulsive, trebuie să ai la tine numerar care să îți ajungă doar pentru articolele pe care intenționezi să le cumperi. Vei fi forțat să închei cumpărăturile după ce ai epuizat banii, astfel încât să nu cheltui bani în plus pe articole neesențiale. De asemenea, dacă iei cu tine un card de credit, poți cumpăra cu ușurință mult mai multe lucruri decât ai planificat. Plata cu numerar are un efect psihologic asupra ta, care te poate împinge să cheltuiești mai puțini bani.


5. Evită cumpărarea lucrurilor din reclamele apărute pe rețelele sociale

Când răsfoiești feedul tău, este posibil să vezi reclame ocazionale care te pot tenta să cumperi din impuls. Multe dintre aceste reclame te fac să realizezi că nu trebuie să ratezi oferta, care deseori îi convinge pe utilizatori să facă o achiziție spontană. De asemenea, companiile de rețele sociale îți urmăresc comportamentele și interesele de cumpărare și te țintesc cu reclame pentru a te obliga să cumperi aceste produse sau servicii. Pentru a evita astfel de cheltuieli impulsive, ar trebui să eviți să dai clic pe acele anunțuri pentru a reduce șansele de a face o achiziție.


În concluzie, cumpărarea din impuls este unul dintre multele obiceiuri proaste de cheltuieli la care trebuie să renunți pentru a-ți gestiona finanțele într-un mod mai bun. Din fericire, controlul cheltuielilor din impuls nu este dificil și, cu ajutorul sfaturilor pe care le-am menționat mai sus, poți depăși cu ușurință această problemă.

Comments


bottom of page