top of page

Cum să gestionezi stresul și anxietatea din viața profesională?



Viața profesională vine la pachet cu stres și anxietate. Chiar dacă îți place ceea ce faci, poți ajunge să te simți copleșit. Stresul constant al respectării termenelor limită rămân în mintea angajatului. Mulți oameni se luptă să gestioneze viața profesională și cea de familie. Stresul de la locul de muncă poate deveni cronic dacă rămâne netratat.

Munca constantă și ignorarea altor lucruri importante din viață poate provoca epuizare. Anxietatea constantă îți afectează sănătatea mentală și emoțională. Să recunoaștem, nu poți întotdeauna să renunți la locul de muncă sau să eviți stresul de la locul de muncă. Cu toate acestea, poți învăța să îl gestionezi. În acest articol, vei afla despre managementul stresului în viața profesională.


Cauzele stresului din viața profesională

Iată factorii care provoacă stres în cariera ta.


  • Salariile mici

  • Presiunea termenelor limită

  • Pierderea interesului

  • Lipsă de suport

  • Conflicte cu ceilalți

  • Nu există sau există puține oportunități de creștere

Modalități de a gestiona stresul din viața profesională Managementul stresului are un impact pozitiv asupra minții și corpului. În afară de asta, poate ajuta și la creșterea productivității. Iată câteva modalități de a face asta.

1. Practică auto-îngrijirea

Oamenii trec adesea cu vederea puterea îngrijirii de sine. Prioritizarea muncii sau a oricărui lucru mai presus de tine poate afecta bunăstarea ta. Activitățile mici de îngrijire personală reduc în mod regulat stresul. Ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională. Asigură-te că dormi suficient, rămâi hidratat, mănâncă sănătos și rămâi activ. Exercițiile fizice precum practicarea unui sport sau alergarea îți vor limpezi capul. Răsfață-te, fă băi lungi, aprinde o lumânare parfumată, citește o carte sau ascultă muzică.

2. Rămâi organizat Organizarea și planificarea te pot scuti de mult stres. Notează lucrurile pe care trebuie să le faci și prioritizează lucrurile în funcție de importanța lor. Poți utiliza un jurnal, un planificator, o listă de activități sau o aplicație de programare pentru a face acest lucru. Acest lucru te va ajuta să îți urmărești sarcinile și să respecți termenele limită. Planificarea zilnică a sarcinilor îți oferă un sentiment de control și motivație.

3. Conectează-te cu colegii tăi

Construiește relații puternice cu colegii tăi. Menținerea contactului cu colegii promovează munca în echipă și un mediu de lucru sănătos. A avea colegii tăi pe aceeași pagină va reduce stresul. Le poți cere ajutor atunci când este nevoie. O conversație rapidă cu un coleg în lift poate ajuta la ameliorarea stresului.

4. Practică Mindfulness Activitățile de mindfulness, cum ar fi respirația profundă și meditația, sunt modalități instantanee de a-ți calma mintea. Cel mai bun lucru la acestea este că le poți face oriunde și oricând. Ori de câte ori te simți epuizat, acordă-ți câteva minute pentru tine. Concentrează-te pe respirație sau mergi la plimbare. Dezvoltă-ți un obicei de a face zilnic activități de mindfulness și îți vei vedea mintea transformându-se.

5. Crează limite Când vine vorba de viața profesională, crearea limitelor este importantă. A avea în minte munca în timp ce faci alte lucruri te poate duce la epuizare. Nu lăsa viața profesională să se amestece cu viața personală. Odată cu apariția lucrului de la distanță și a gadgeturilor, oamenii se confruntă cu presiunea de a fi disponibili 247. Evită preluarea apelurilor în weekend, dezactiveazăți notificările prin e-mail pentru un timp și oprește telefonul în timp ce iei cina cu familia. Crează un spațiu de lucru în casă pentru a separa munca de viața personală. Încearcă să lucrezi numai la ora stabilită și evită orice activități legate de muncă după aceea. Nu te gândi la muncă în timpul liber.


6. Solicită ajutor Dacă te simți epuizat, nu ezita să îți contactezi șeful sau colegii. Poți consulta un specialist în sănătate mintală pentru ajutor suplimentar. Utilizează resursele oferite de compania ta pentru sănătatea mintală. Sesiunile regulate de terapie sau de consiliere sunt, de asemenea, foarte eficiente.

7. Învață să spui nu Gândește-te de două ori înainte de a-ți asuma sarcini suplimentare. Este în regulă să spui nu când te simți suprasolicitat. Dacă nu ai energia pentru a-ți asuma mai multe responsabilități, clarifică acest lucru. Nu încerca să impresionezi pe alții. Munca suplimentară îți va reduce calitatea muncii și îți va crește stresul. Comunică-ți disponibilitatea cu ceilalți și preia muncă suplimentară numai dacă ai capacitatea de executare.

În concluzie, gestionarea stresului de la locul de muncă poate fi dificilă, totuși, anumite strategii te pot ajuta. Amintește-ți că cariera ta face parte din viața ta și nu este întreaga ta viață. Schimbă-ți obiceiurile stresante și dezvoltă un stil de viață sănătos.

Comments


bottom of page