Fiecare copil trece prin episode de anxietate când trebuie să revină la școală după o vacanță școlară. Gândul la un nou an școlar, cu un nou profesor și colegi noi, ar putea fi stresant pentru micii învățăcei.
Fără îndoială, situația recentă de pandemie a intensificat temerile și anxietatea resimțite de copii, care s-au obișnuit să se agațe de părinți și familie.
Dacă copilul dvs. prezintă modele comportamentale vizibile și astfel de modele persistă câteva săptămâni, este o indicație că au nevoie de ajutor.
Iată câteva strategii pentru a-ți ajuta copilul să-și depășească anxietatea:
1. Vorbiți despre aceasta
Rostind fraze de genul „Nu îți face griji” nu au niciun impact asupra unui copil anxios. În loc să le suprimați grijile, vorbiți în prealabil despre tranziția către noul an școlar. Ajutați-i să-și vizualizeze prima zi la școală, cât de interesant ar fi să ne întâlnim și să salutăm noii colegi, profesorii, să descoperim zona de joacă și tot ce este nou.
Rugați-i să facă o listă cu gustările preferate de prânz. Încercați să-i răsfățați cu cumpărăturile necesare începerii noului an școlar. Spune-le cât de plictisitor este să stai tot timpul acasă. Familiarizați-i cu diferite zone școlare. Aranjați întâlniri cu oricare dintre colegii de clasă pe care îi cunoașteți. Întrebați de ce le place sau de ce nu le place să meargă la școală. Împărtășiți-vă poveștile despre modul în care v-ați distrat voi la școală.
2. Tratați micile crize
Micile crize pe seama întoarcerii la școală sunt semnale clare ce denotă faptul că situația scapă de sub control. Întregul episod de criză se învârte în jurul motivului de a atrage atenția maximă din partea părinților sau a îngrijitorului. În loc să strigi sau să te frustrezi, calmează-ți mai întâi nervii.
Lăsați faza să treacă și vorbiți cu copiii mai târziu, când sunt liniștiți. Spune-le că știi că sunt îngrijorați și că este bine să fii puțin nervos. De asemenea, este un sentiment natural pe care mulți oameni îl experimentează. Asigurați-vă că sunteți întotdeauna acolo pentru ei.
3. Exersați, planificați și pregatiți
Să te îndepărtezi de zona sigură de confort a casei spre necunoscut este descurajant. Cu toate acestea, puteți face tranziția mai ușoară prin unele pregătiri în avans. De exemplu, puteți începe treptat să schimbați programul de somn, ora de trezire și mici lucruri din programul zilnic. Planificați cu ceva timp înainte pentru a evita agitația ultimului moment.
De asemenea, păstrați o marjă pentru a vă ocupa de micile crize și pentru a vă calma copilul dacă este necesar. Lăsați copilul să participe activ la pregătirea pentru școală, organizând hainele și ghiozdanul. Lasă-i să decidă micul dejun și prânzul preferat.
Faceți planuri pentru weekend. Cel mai important, practicați separarea pentru a preveni anxietatea de separare. Puteți face acest lucru introducând scurte perioade de separare de copil și lăsându-l să rămână singur pentru câteva momente.
4. Apelați la un expert
Dacă sfaturile menționate mai sus nu se dovedesc eficiente pentru a face față anxietății cauzate de întoarcerea la școală și căderile continuă săptămâni întregi, este timpul să primiți sfaturi de specialitate.
Terapeuții, profesorii și părinții pot colabora pentru a ajuta copilul anxios. Împreună își pot da seama care sunt motivele care stau la baza acestui comportament și cum să facă față acestora. Ar putea exista multe motive pentru care copilul poate suferi de:
● Anxietate socială
● Greutăți în procesul de învățare
● Bullying
● Dificultăți în părăsirea zonei de confort
● Anxietatea de a se separa de părinți
● Probleme de sănătate
● Tulburări ale somnului și poftei de mâncare
● Copilul este o persoană introvertită
În concluzie
Întoarcerea la școală ar putea fi copleșitoare atât pentru copii, cât și pentru părinți. Cu toate acestea, puteți împiedica situația să se înrăutățească prin anumite tactici de diplomație, precum recompensarea, mituirea, împărtășirea de povești pozitive și mai presus de toate, să-i faceți să se simtă iubiți tot timpul.
Opmerkingen