top of page

De ce este atât de important pentru copiii din zilele noastre să învețe ce este emoția socială?


Cu toții am auzit despre coeficientul de inteligență sau despre IQ de mulți ani. Ascultând Orchestra nr. 9 sau jucând șah în timpul sarcinii îi va oferi copilului tău inteligență. Cu toate acestea, lumea se schimbă mai repede decât oricând și am ajuns să realizăm că mai sunt multe de explorat. Emoțiile noastre și interacțiunile noastre sociale cu alți oameni devin din ce în ce mai relevante. Fără prea multă atenție, nu putem scoate tot ce este mai bun din inteligența noastră. De aceea, devine important să acordăm atenție acestor două lucruri: inteligența emoțională și inteligența socială.



Ce este Inteligența Emoțională?

Inteligența emoțională înseamnă de a avea intelectul de a-ți gestiona emoțiile și, de asemenea, de a înțelege emoțiile celorlalți. Persoanele care au un EQ sau un coeficient emoțional ridicat pot comunica mai bine folosind emoțiile lor. Își canalizează emoțiile dificile, cum ar fi furia și stresul, într-un mod sănătos. Când copiii învață despre inteligența emoțională, ei sunt mai capabili să aibă o empatie mai bună față de ceilalți. Nu numai asta, dar și stima de sine, conștientizarea de sine și încrederea lor se îmbunătățesc. În plus, modelele lor de gândire devin mai pozitive, ceea ce îi ajută să dezvolte o mentalitate de creștere, mai degrabă decât o mentalitate fixă.


Ce este Inteligența Socială?

Inteligența socială este cu un pas înaintea inteligenței emoționale. Când ești capabil să exersezi și să înveți inteligența emoțională la un nivel semnificativ, devii capabil să îți intensifici și viața socială. O persoană inteligentă din punct de vedere social va putea să se conecteze cu ceilalți la un nivel mai profund. Ei pot simți ceea ce simt colegii lor și pot realiza interacțiunea într-un mod mai sănătos atât pentru ei, cât și pentru persoana cu care interacționează.

Un copil căruia i se învață inteligența socială ar învăța cum să asculte activ, cum să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și multe altele. Toate aceste modalități interactive vor ajuta copilul să interacționeze pozitiv cu semenii și cu cei mai învârstă.


De ce este atât de importantă învățarea socio-emoțională?

Învățarea socio-emoțională este caracterizată ca procesul general de dezvoltare a autocontrolului, a conștientizării de sine și a abilităților interpersonale, care sunt numite a fi esențiale pentru succesul în viață, academic și în muncă.

Este considerată o parte importantă a dezvoltării copilului tău, echipându-l cu abilitățile, cunoștințele și instrumentele necesare pentru a crea relații pozitive cu alți oameni, a avea gândire critică privind rezolvarea bună a problemelor și pentru a obține nivelul necesar de autosugestie. În plus, învățarea socio-emoțională ajută copilul să-și consolideze baza generală pentru succesul său la nivel academic.

Pe lângă asta, învățarea socio-emoțională vine cu responsabilitatea de a acționa în contextul educației disponibile și al învățării incluzive. Când școlile îmbrățișează un grup divers de copii care provin din medii diferite, care au provocări diferite cărora să le facă față, le aduce un sentiment sporit de empatie și compasiune.

Este o nevoie urgentă


Copiii noștri au văzut scenarii în continuă schimbare și solicitante în pandemia de COVID-19 în acești câțiva ani. Învățarea la distanță, interacțiunea minimă cu colegii, stresul privind echilibrarea vieții de studiu cu cea de acasă în același mediu și circumstanțele academice stresante sunt câțiva factori care necesită învățarea socio-emoțională.

Pe măsură ce copiii se întorc la școală, programele de învățare socio-emoționale vor fi deosebit de necesare. Le va oferi copiilor puterea de a gândi temeinic și de a acționa rațional, canalizându-și, de asemenea, emoțiile într-un mod pozitiv. În plus, li se va oferi puterea de a forma relații semnificative, productive și pozitive cu oamenii din jurul lor.

În viitor, pe măsură ce vor deveni profesioniști, învățarea unui bun management emoțional, lucrul în echipă și alte abilități sociale îi va ajuta să avanseze și să aducă schimbări fructuoase în mediul de lucru.


În esență, putem spune că sămânța pe care o plantăm în copiii noștri îi va ajuta să devină adulți sănătoși, conștienți și productivi în viitor. Începând de acum, când se pune un accent mare pe îmbunătățirea echilibrului între muncă și familie, construirea unui raport mai bun între oameni și îmbunătățirea rezistenței la stresul lumii de astăzi, inclusiv programe productive, cum ar fi învățarea socio-emoțională, pot produce o mulțime de rezultate pozitive - o investiție care oferă beneficii multidimensionale.

Comments


bottom of page