Refinanțarea a fost cuvântul de ordine pe parcursul lui 2023. Odată cu ofertele de dobândă fixă tot mai atractive venite din partea băncilor, mulți dintre români au optat pentru această variantă în dorința de a-și gestiona mai bine cheltuielile. Au ajuns să se refinanțeze, astfel, inclusiv credite accesate cu cel mult trei ani în urmă.
În funcție de situația cu care te confrunți și de obiectivele pe care le ai atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, refinanțarea ar putea fi o opțiune avantajoasă și pentru tine. Iată câteva cazuri concrete în care merită să faci acest pas din recomandările brokerilor Imobiliare.ro Finance.
Profiți de dobânzi mai mici și faci economii
Dacă rata dobânzi a scăzut de la momentul accesării creditului, refinanțarea poate să te ajute să economisești bani pe termen lung.
“Băncile s-au aliniat, în momentul de față, în privința dobânzilor fixe, acestea începând de la 5,75% în primii trei ani, deci o valoare sub cea aferentă IRCC, de 5,96%”, ne explică Mirela Vasile, expert financiar Imobiliare.ro Finance.
Pe parcursul anului 2023, au apelat la refinanțări chiar și persoane care au luat împrumuturi prin intermediul programului guvernamental Prima Casă, actualul Noua Casă. Acesta dispunea inițial de cea mai mică marjă de credit.
“Clienții au trecut de la o dobândă de aproximativ 9% la o dobândă de 5,9% la lei sau 5% la euro. A fost foarte avantajos pentru că în acest fel au avut posibilitatea de a reduce perioada de credit până la 6-7 ani păstrând aceeași rată sau și-au diminuat rata cu peste 100 euro/lună. Costul economisit pentru un an, în funcție de soldul creditului, se regăsește undeva între 3.000-10.000 de euro”, ne spune și Cătălina Roibu, expert financiar Imobiliare.ro Finance, din propriile interacțiuni avute cu cei care și-au dorit să obțină în 2023 o refinanțare.
Poți să depui banii pe care altfel i-ai fi achitat lunar pe rată într-un depozit. Să luăm un exemplu concret. Dacă în momentul de față ai un credit cu un sold de 300.000 de lei luat pe o perioadă de 25 de ani, cu o rată lunară de 2.450 de lei (marjă 2,7% + IRCC 5,96%), în cazul în care refinanțezi creditul pe aceeași perioadă de timp, cu o dobândă fixă de 5,9% pe 3 ani, rata ar urma să scadă la 1.914 lei, ceea ce se traduce într-o scădere a cheltuielilor lunare de 536 de lei.
“Dobânda pe care o primești la un depozit este de la 7,01% pe an. Așadar, nu doar că economisești cei 536 de lei pe lună la rata creditului, dacă îți faci și un depozit câștigi și o dobândă de aproximativ 7% pe an”, detaliază brokerul Mirela Vasile, unul dintre cei peste 200 activi în rețeaua Imobiliare.ro Finance la nivel național. Contactează și tu un expert aici pentru a afla care este cea mai avantajoasă opțiune de refinanțare de care poți profita.
Reduci cheltuielile lunare și te bucuri de stabilitate financiară
O refinanțare poate fi soluția cea mai bună atunci când ratele devin împovărătoare sau veniturile nu-ți mai permit să-ți mai faci nici cele mai mici bucurii. Când simți că te “strânge” creditul, nu ai motive să eziți.
“Este păcat să nu apelezi din timp la un specialist ce poate găsi soluții care să-ți ofere o relaxare financiară. Nu trebuie să ajungi în situații în care să te confrunți cu întârzieri, penalizări sau, mai rău, executări și popriri. În astfel de cazuri nimeni nu mai poate face nimic, iar datoriile se rostogolesc de la o lună la alta ca un bulgăre de zăpadă”, spune Cătălina Roibu.
“Cum dobânzile au crescut și în cele mai multe cazuri veniturile au rămas la fel, situațiile în care refinanțarea a fost soluția necesară au fost tot mai multe. La venituri de 5.000 de lei și rate de 4.000 de lei, nu mai poți face față, dar o refinanțare te poate scoate din încurcătură”, adaugă brokerul Imobiliare.ro Finance.
Dacă și tu te regăsești într-un astfel de scenariu, contactează acum un specialist Imobiliare.ro Finance. Alături de acesta poți să găsești soluția optimă pentru a obține o stabilitate financiară în viața ta.
Ai împrumuturi la mai multe bănci și-ți este dificil să le ții pe toate sub control
Refinanțarea poate fi utilizată pentru consolidarea datoriilor. Poți să scapi, astfel, de o dobândă mai mare la unul dintre credite, de comisioane sau de interacțiunea lunară cu mai multe instituții financiare.
“Dacă ai două credite, de exemplu unul luat prin programul Noua Casă și altul un credit ipotecar sau imobiliar, le poți refinanța într-un singur împrumut”, ne explică expertul financiar Mirela Vasile.
“Poate ai mai multe credite de nevoi personale, carduri de credit și descoperire pe cardul de salariu. Le poți refinanța într-un singur credit, cu o dobândă fixă. În cazul cardurilor de credit și în cel al overdrafturilor, lunar plătești doar dobândă, fără să rambursezi din principal. În cazul unei refinanțări, plătești atât dobândă, cât și principalul. Dacă au fost acordate înainte de 8 iulie 2020, le poți refinanța pe o perioadă mai mare de 5 ani, până la 10 ani”, a detaliat ea.
Făcând o singură plată lunar vei putea să-ți gestionezi ușor și inteligent cheltuielile.
Scapi de problemele legate de gradul de îndatorare sau îți îmbunătățești scorul de credit
Atunci când gradul de îndatorare nu-ți mai permite accesarea unui nou produs de creditare, o refinanțare a datoriilor existente te poate ajuta să-ți reduci încărcarea acestuia. Este cea mai rapidă și mai eficientă soluție pe care o ai la dispoziție. Află toate detaliile de la specialiștii Imobiliare.ro Finance.
Totodată, dacă ai îmbunătățit scorul de credit, te poți califica pentru o dobândă mai mică în urma unei refinanțări, în cazul împrumuturilor de nevoi personale.
Ce trebuie să știi înainte să alegi refinanțarea?
Este important să iei decizia de a refinanța unul sau mai multe credite cunoscând și eventualele costuri aferente unui astfel de proces. În cazul unui credit ipotecar, vei avea de plătit costuri pentru mutarea ipotecii de la o bancă la alta. O parte dintre aceste cheltuieli pot fi suportate de noua bancă finanțatoare. La ora actuală, două dintre băncile partenere Imobiliare.ro Finance le oferă clienților un voucher în valoare de 2.000 de lei în cazul refinanțărilor. Specialiștii noștri lucrează cu peste 25 de bănci și instituții financiare din România, deci poți fi sigur că vor identifica cele mai avantajoase soluții.
Vor exista, de asemenea, costuri pentru asigurarea imobilului. În acest caz se poate face un act adițional la polițele existente pentru schimbarea beneficiarului cesiunii. Există, totodată, unele cheltuieli legate de evaluarea imobilului.
Dacă maturitatea creditului este trecută de jumătatea perioadei inițiale de creditare, chiar dacă dobânda ar fi mai mică, refinanțarea nu mai este una rentabilă, deci ferește-te de o astfel de capcană. Într-un astfel de scenariu trebuie să știi că ai plătit deja cea mai mare parte din dobânda băncii, iar printr-o refinanțare ai relua, practic, procesul de plată.
“În situația în care venitul îți permite plata ratei, atunci o refinanțare în care se prelungește perioada de credit este o alegere greșită din același motiv. Ajungi să reiei plata unei dobânzi mai mari și să prelungești acest proces, iar costul total al creditului crește”, este de părere Cătălina Roibu.
Contactează acum un broker Imobiliare.ro Finance și discută despre situația ta. Primești consiliere gratuită și identifici variantele care se mulează perfect pe nevoile tale.
コメント