top of page

Dependenţa de telefonul mobil


De cele mai multe ori când privim la cei din jurul nostru, îi vedem absorbiți de telefonul mobil, cum verifică din ce în ce mai des mesajele nou venite prin intermediul diverselor aplicații sau pur și simplu caută ceva pe internet. Acest fenomen se numește nomofobie și este catalogat ca fiind o dependență.


Dacă toate aceste lucruri le puteam observa în contextul în care nu discutam despre restricții de deplasare sau izolare la domiciliu, în acest context tentația de a pune mâna pe telefonul mobil este și mai mare.

Când ne verificăm telefonul sau îl deschidem pentru a căuta ceva anume pe internet o facem într-o manieră pe o considerăm normală și nu ne gândim că acest lucru ar putea fi catalogat drept o dependență sau că poate avea alte implicații.


Dacă analizăm propriul comportament vom observa că în permanență încercăm să fim în contact cu ceilalți, sa postăm ceva din locurile în care suntem sau să lăudăm un preparat nou pe care l-am descoperit. Toate acestea au fost catalogate de către un cercetător britanic ca „frica despărțirii de telefonul mobil”, iar acest sindrom a fost semnalat încă din anul 2008. Pe măsura ce telefoanele au devenit tot mai inteligente am putut observa și o creștere a gradului de utilizare a acestora, prin urmare o manifestare de nomofobie în creștere.

Putem spune că nomofobia este de fapt o trăsătură comună a tinerilor, pentru că aceștia nu pot concepe viața de zi cu zi fără un smartphone și funcționalitățile pe care le oferă. Dacă facem un mic experiment și instalăm o aplicație ce ne permite să vedem cât de mult am folosit telefonul mobil și ce aplicații accesăm cel mai des, vom avea cu siguranță parte de cifre pe cere nu le anticipam.

Chiar dacă telefonul mobil este o necesitate în ziua de astăzi, putem controla felul în care îl folosim astfel încât să nu devenim prizonierii lui. Câteva lucruri simple pe care le putem face ar fi:

1. Mai multă interacțiune umană. Când discutăm cu ceilalți prin intermediul rețelelor de socializare sau aplicații de mesagerie percepem această interacțiune ca fiind o interacțiune umană directă. În realitate acesta este doar o percepție a creierului nostru. Încercați să socializați mai mult față în față, pentru că nicio aplicație video sau de mesagerie nu poate înlocui acel sentiment când stai cu cineva de vorbă și savurezi băutura preferată.


2. Impuneți propriile reguli de utilizare. Probabil cel mai greu lucru este să îți impui când să verifici telefonul mobil, însă poți face câteva lucruri simple care să te ajute în acest demers. De exemplu îți poți impune să nu folosești telefonul mobil în timpul mesei sau când mergi cu copilul în parc . Aceste mici pauze de la telefonul mobil te vor ajuta să te bucuri de alte lucruri mai importante din jurul tău.


3. Evitați pe cât posibil grupurile. Cu toți ne-am găsit la un moment dat captivi ai unor discuții interminabile pe WhatsApp. De fapt, aceste conversații la care noi suntem doar spectatori ne consumă mai mult timp decât ne imaginăm și amplifică nevoia noastră de a interacționa mai mult online și mai puțin în persoană.

4. Folosiți aplicații special concepute pentru a limita utilizarea telefonului. În cazul în care nu reușiți să vă impuneți propriile limite, sunt aplicații ce vă pot ajuta în acest sens, iar cu ajutorul lor puteți crea reguli pe care acestea cu siguranță le vor respecta.

Este o realitate că suntem din ce în ce mai absorbiți de tehnologie și mai ales de telefonul mobil, însă nu trebuie să uităm că interacțiunea umană este de fapt cea care contează și nicio aplicație nu poate înlocui o strângere de mână sau o îmbrățișare.

Cu toate că ne este greu să recunoaștem dacă avem sau nu această dependență, există o serie de instrumente ce pot determina acest lucru, tot ce trebuie să facem este să identificăm instrumentul potrivit.


Comments


bottom of page