top of page

Depresia: cauze și simptome


Depresia este o afecțiune foarte gravă și din ce în ce mai des întâlnită. Statisticile ne arată că anual numărul celor care suferă cel puțin un episod depresiv major este în creștere. Cu toate acestea depresia poate fi prevenită și tratată atunci când este cazul.

Depresia este de fapt o tulburare a dispoziției, care provoacă un sentiment persistent de tristețe și lipsă de interes față de activități care altădată creau o stare de bine. Depresia influențează starea generală a unei persoane și schimbă modul în care aceasta se simte, gândește sau reacționează.


Nu există un factor declanșator anume pentru starea de depresie, însă de cele mai multe ori acesta se poate instala ca urmare a unor evenimente majore, precum:


- schimbarea locului de muncă

- probleme financiare: imposibilitate de plată a creditelor

- probleme de cuplu: despărțiri sau divorț

- pierderea unei persoane dragi

- nașterea unui copil

- singurătatea și lipsa de interacțiune umană

- consumul de alcool sau droguri

Sentimentele de tristețe ocazionale nu reprezintă episoade depresive, iar ajutorul unui specialist ar trebui cerut în momentul în care observăm:


- Sentimente prelungite de tristețe și iritabilitate

- Pierderea interesului față de anumite activități ce altădată erau considerate plăcute

- Instalarea unui sentiment continuu de neliniște

- Lipsa capacității de concentrare

- Probleme cu somnul și apetitul

De cele mai multe ori o persoană care trece printr-un episod depresiv are tendința de a se izola, iar în conversații folosește expresii care transmit o lipsă de dezinteres total față de orice, precum: “Nu-mi mai pasă de nimic” , “Nu mă interesează de nimic”. Izolarea accelerează și amplifică starea de depresie, de aceea interacțiunea umană este un factor important în viața de zi cu zi a oricărei persoane.


Atunci când sesizăm o perioadă mai îndelungată de manifestare a stărilor enumerate mai sus, trebuie apelat la ajutorul unui specialist, începând cu medicul de familie și mergând mai departe către un psiholog sau chiar psihiatru. Totodată sprijinul persoanelor apropiate și al familiei ajută la depășirea episoadelor de depresie.


De obicei depresia se tratează cu ajutorul psihoterapiei, ceea ce înseamnă ședințe periodice împreună cu un specialist, iar în cazuri cu adevărat grave se apelează la tratament medicamentos.


Așa cum spuneam la început, depresia poate fi prevenită, iar totul ține de noi și felul nostru de a fi. O serie de lucruri recomandate a fi făcute atunci când trecem prin perioade grele ale vieții, ar fi:


- Faceți sport. Alergatul, înotul sau mersul la sală ajută la eliberarea de substanțe chimice în organism ce contribuie la dobândirea unei stări de bine

- Odihnă suficientă. Un somn de 7-9 ore pe timp de noapte


- Rămâneți conectat. Interacțiunea cu familia și prietenii, ieșirile în oraș și micile distracții vor ajuta la alungarea sentimentului de izolare și inutilitate

- Dietă echilibrată. Păstrarea unui echilibru în alimentație ar trebui să fie o regulă permanentă, însă în perioadele încărcate există tendința de a face excese.


O afecțiune precum depresia nu trebuie neglijată, iar în momentul în care sesizăm la cei din jur comportamente ce denotă un potențial episod depresiv este de datoria noastră sa-i sprijinim și îndrumăm cât mai bine.

Comments


bottom of page