Cei mai mulți oameni dau vina pe stres pentru ruinarea sănății mentale. Fără îndoială, stresul este principalul vinovat, dar o dietă nesănătoasă este, de asemenea, o ucigasă tăcută pentru bunăstarea ta mentală. Este într-adevăr o realitate tristă că dieta modernă de confort a făcut mult rău sănătății mentale a unei populații uriașe. Creșterea cazurilor de stres, depresie, anxietate și tulburări de somn sunt o dovadă în acest sens. Creierul tău merită tot ce este mai bun din toate, deoarece funcționează 24/7. Are nevoie de cantități ample de vitamine, antioxidanți și minerale. Pentru a te bucura de o sănătate mintală stabilă , trebuie să omiți aceste lucruri din dieta ta.
1. Alimente rafinate
În mare parte, oamenii sunt conștienți de pericolele consumului de alimente rafinate pentru sănătatea lor fizică. Dar știi că aceste alimente procesate îți debilitează și sănătatea mintală? Inclusiv fast-food și junk food sunt bogate în calorii, zahăr, și carbohidrați și sunt deficitare în nutrienți. Dacă dieta ta include produse rafinate; s-ar putea să suferi de depresie spre deosebire de persoanele care preferă produsele proaspete. Alimentele rafinate au un indice glicemic ridicat, care duce la o creștere a nivelului de energie care scade cu aceeași intensitate. Pe de altă parte, produsele proaspete și nerafinate ajută la menținerea unui nivel constant de energie.
2. Grăsimea
Toată lumea iubește puiul prăjit suculent, peștele și chipsurile. Mâncarea prăjită este bogată în aromă, dar săracă în nutrienți sănătoși. Acestea cauzează inflamații în organism și crește stresul oxidativ, care are un impact negativ asupra funcționării creierului sau a sănătății mintală. Nivelurile ridicate de grăsimi nesănătoase și sodiu din astfel de alimente au o legătură strânsă cu inducerea nivelurilor scăzute de energie, modificări ale dispoziției, creșterea în greutate și cauzează iritabilitate.
3. Alcoolul
Alcoolul și problemele de sănătate mintală sunt conectate prin modul în care oamenii consumă alcoolul în speranța că îi va ajuta să facă față depresiei. Ameliorarea temporală a stresului duce la dependența ridicată de alcool. Dar ceea ce se întâmplă cu adevărat este că alcoolul îți agravează sănătatea mintală pe termen lung. În plus, alcoolul îți afectează sănătatea mintală din cauza consecințelor precum tulburările de somn și deshidratarea. Ambele situații duc la sentimente crescute de iritabilitate și lentoare.
4. Cofeină
Cofeina este prezentă în ceai, cafea, sucuri, băuturi energizante și ciocolată. Componenta - atunci când este consumată cu moderație oferă un efect stimulant datorită prezenței antioxidanților. Cu toate acestea, un aport excesiv de băuturi cofeinizate, în special după amiază, ar putea reprezenta o amenințare la adresa sănătății mintale la persoanele cu depresie sau anxietate. În al doilea rând, aceasta poate duce la o perturbare a programului de somn. Dacă consumi multă cofeină și nu poți renunța la ea; poți optimiza consumul ei prin evitarea produselor care provoacă un val de cofeină în sânge și renunță la consumarea ei după amiază.
Lucruri pe care ar trebui să le evitați
În afară de aceste categorii de alimente, anumite produse alimentare par nevinovate, dar sunt detestate cu ingrediente care vă pot dăuna sănătății mintale.
Gogoși și produse de patiserie
Sosul de soia
Ketchup
Glazură
Sosuri pentru salate
Pâinea albă
Sucuri carbogazoase și sucuri zaharoase
Bomboane, jeleuri, bezele
Produse cu conținut scăzut de zahăr
În concluzie, mâncarea și starea de spirit merg mână în mână. Sănătatea ta intestinală este foarte influentă pentru sănătatea ta mintală. O dietă bogată în nutrienți asigură o sănătate mentală și fizică stabilă, în timp ce o dietă procesată fără zahăr provoacă multă devastare. Atunci când creierul tău nu obține nutrienți corespunzători; acesta poate ajunge sub atacul radicalilor liberi și a agenților inflamatori care pot pune în pericol sănătatea ta mentală.
Comments