Achitarea mai multor datorii poate fi destul de dificilă. Dar totuși, nu este știință atomică; tot ce trebuie să faci este să creezi și să respecți o strategie eficientă de rambursare a datoriilor. Pe măsură ce cauți să te scapi de datorii, este mai sigur să alegi o metodă care te va motiva să rămâi pe drumul cel bun.
Două abordări comune pe care le-ai putea lua în considerare sunt metoda bulgărelui de zăpadă și metoda avalanșelor. În timp ce metoda bulgărelui de zăpadă oferă o evaluare psihologică, strategia de avalanșă se referă la minimizarea costurilor și maximizarea timpului.
Fiecare metodă oferă o modalitate eficientă de a acoperii mai multe datorii, chiar dacă acestea prioritizează unele dintre acestea. Deci, trebuie să înțelegi diferențele dintre ele pentru a ști care dintre acestea este cea mai bună pentru a-ți aduce libertatea financiară.
Care sunt diferențele dintre avalanșa datoriilor și metodele bulgărelui de zăpadă?
O asemănare clară între metoda avalanșă și cea a bulgărelui de zăpadă este că ambele abordări se străduiesc să atingă un singur scop: să te scapi de datorii. Cu toate acestea, metodele diferă în domenii specifice, cum ar fi prioritatea, structura și timpul. Să luăm în considerare fiecare metodă în detaliu, astfel încât să poți trage linie și să iei decizii mai bine informate.
Metoda bulgărelui de zăpadă
Metoda bulgărelui de zăpadă îți cere să îți plătești mai întâi datoriile cu cel mai mic sold. Deoarece această metodă trece de la datorii cu o dobândă mai mică la o rată a dobânzii mai mare, s-ar putea să ți se pară convenabilă, deoarece îți stimulează motivația de a rămâne la ea. Această metodă funcționează dacă ai nevoie de încurajare pentru a respecta planul de rambursare și de motivație pentru a-ți vedea datoria plătită pe rând.
Iată câteva dintre beneficiile și dezavantajele ale metodei bulgărelui de zăpadă.
Pro:
Îți oferă impulsul pentru a rămâne la planul stabilit după ce ai achitat o datorie.
Îți oferă nevoia de a adăuga mai mulți bani în planul tău de rambursare, creând astfel un „efect de bulgăre de zăpadă”.
Contra:
Durează mai mult decât metoda avalanșelor.
Te va costa mai mult pe măsură ce plătești mai mult timp dobândă.
Metoda avalanșei datoriilor
Strategia de avalanșă presupune să plătești datoriile cu dobânzi mai mari iar apoi să treci la plata datoriilor cu dobânzi mai mici. Această metodă va dura probabil mai mult, dar în final, vei scăpa de datorii, plătind mai puțină dobândă decât dacă ai aplica metoda bulgărelui de zăpadă. Metoda avalanșei poate fi abordarea potrivită dacă ești mai disciplinat și mai răbdător.
Pro:
Achitarea, mai întâi, a datoriilor cu sumele cele mai mari, vei putea economisi mai mulți bani.
Datoriile tale scad mai repede pentru că scad și taxele de dobândă.
Contra:
Motivația și curajul s-ar putea reduce în timp, deoarece poate dura mai mult până când vei putea observa schimbări semnificative.
În concluzie, dacă dorești să faci un pas îndrăzneț cu privire la datoriile tale multiple, un plan de rambursare a datoriilor este un pas imbatabil către acest obiectiv. Depinde de preferințele și circumstanțele tale personale care dintre cele două metode va funcționa pentru tine.
Comments