Te consideri o persoană fotoholică? Ei bine, la un moment dat toată lumea o face. Îți amintești, că pe vremuri nu se puteau edita fotografiile? Dar tehnologia a schimbat acest lucru. Aplicații precum Instagram și Snapchat ne-au permis să retușăm și să ne edităm fotografiile așa cum ne dorim. Poate părea distractiv să faci asta, dar poate provoca o tulburare cunoscută sub numele de dismorfia Snapchat.
Ce este dismorfia Snapchat?
Dismorfia Snapchat este o obsesie crescută pentru defectele identificate pe fața sau corpul unei persoane. Datorită diferitelor filtre de frumusețe pe care le oferă aplicațiile de socializare, oamenii au devenit foarte îngrijorați de felul în care arată. Acest lucru duce la o tulburare gravă a imaginii corpului în care oamenii își compară fotografiile filtrate cu aspectul lor real.
Semnele cheie
Potrivit cercetărilor, tulburarea dismorfică corporală (BDD) este o afecțiune psihică care afectează 1 din 50 de persoane din Statele Unite. Dacă te trezești vreodată având astfel de gânduri, să știi că acesta este un semn de avertizare. Este în regulă să te simți frumos și să vrei să folosești filtre din acest motiv. Cu toate acestea, obiceiul tău de a-ți filtra selfie-urile nu ar trebui să ajungă în măsura în care să înceapă să te afecteze. Ține minte, cu cât imaginea ta filtrată diferă mai tare de modul în care arăți de fapt, cu atât te va face să te simți mai rău.
Ce cauzează dismorfia Snapchat?
A te uita la fotografiile tale mai mult decât ar trebui este o amenințare pentru propria bunăstare. Studiile dezvăluie că a petrece prea mult timp vizionând selfie-urile te-ar putea face cu ușurință nemulțumit de propriile trăsături faciale. În mod similar, privirea la imaginile altor persoane pe platformele de socializare te poate determina să compari aspectul lor cu al tău.
De ce este din ce în ce mai îngrijorător?
„Un nou fenomen numit „Dismorfia Snapchat” a apărut în cazul în care pacienții caută o intervenție chirurgicală pentru a-i ajuta să pară ca versiunile filtrate ale lor”, spune dr. Neelam Vashi. Aceasta nu este doar o chestiune extrem de stresantă pentru furnizorii de servicii medicale, dar este mai ales dăunătoare pentru adolescenți.În plus, operațiile pot reprezenta un risc pentru viață pentru persoanele care suferă deja de BDD.De asemenea, poate fi clasificată pur și simplu în spectrul obsesiv-compulsiv.
În plus, dacă ceea ce își dorește persoana nu se poate îndeplini imediat, aceasta poate suferi de depresie majoră și poate dezvolta tendințe suicidale. Accesibilitatea ușoară a filtrelor a scăzut stima de sine, încrederea și a crescut o nevoie de validare estetică. În cel mai rău caz, poate duce, de asemenea, la zero sociabilitate, scăderea calității vieții și dificultăți în gestionarea responsabilităților zilnice. Astfel, dismorfia Snapchat este un motiv de îngrijorare, mai ales în zilele noastre.
Cum să scapi din sindrimul urâțeniei închipuite?
În era rețelelor sociale, este normal să cazi pradă autocriticii. Dacă observi semne de dismorfia Snapchat în timp ce utilizezi rețelele sociale, este timpul să iei măsuri înainte de a fi prea târziu. Nu este niciun rău să iei o pauză de la lumea digitală. Vă promitem că lumea nu se va opri și nici nu vei rata nimic.
Pauza te va ajuta ca proces de curățare pentru a-ți reîmprospăta perspectiva. Pentru a te aprecia, este important să ai timp dedicat doar pentru tine. Mai jos sunt câteva sfaturi care te pot ajuta să nu petreci timp pe telefon.
1. Setează un cronometru
Este logic să-ți folosești timpul pentru progresul tău și nu pentru distorsiuni. Stabilește limite pentru timpul petrecut pe rețelele sociale. Redu timpul de la o oră pe zi la câteva minute doar pentru a verifica dacă îți scapă ceva important. Odată ce faci asta, îți vei da seama că nu este atât de greu pe cât credeai că ar putea fi. Mai mult, redu și realizarea și editarea selfie-urilor.
2. Nu te compara cu alții
Este firesc ca ființele umane să se uite la alte ființe umane. Cu toate acestea, există o diferență importantă între momentul în care te uiți la cineva și când începi să te compari cu o persoană. Nu uita că nu ești singura persoană care folosește filtre în ziua de astăzi. Imaginile pe care le vezi online sunt la fel de mult editate ca ale tale.
3. Filtrează-ți cercul social
Dacă simți că concurezi cu prietenii tăi virtuali, este timpul să le spui la revedere. Evită să păstrezi în lista ta de prieteni persoane cu care nu interacționezi. Îți vor înrăutăți starea și asta nu-ți va face bine.
În concluzie, folosește Snapchat dacă vrei! Doar asigură-te că știi limitele. Nu-l lăsa să te controleze, în schimb preia controlul asupra lui și îmbrățișează-ți adevăratul sine. De asemenea, este esențial să înțelegem faptul că, căutarea perfecțiunii nu se termină niciodată. Deci, de ce să nu te bucuri de proces și să apreciezi viața așa cum este ea?
Comments