top of page

Efectele traumelor asupra creierului


Trauma este considerată a fi un răspuns psihologic îndreptat către evenimente stresante sau deranjante, cum ar fi moartea unei persoane dragi, hărțuirea sexuală sau un dezastru natural. Cu toate acestea, nu toți cei care experimentează un eveniment tulburător vor dezvolta traume.


Uneori, trauma cauzată de un anumit eveniment tulburător dispare după câteva luni, dar pentru alte persoane, acel traumatism rămâne cu ele pentru tot restul vieții. Adesea, oamenii vor experimenta tulburări de stres post-traumatic, unde o anumită situație ar putea acționa ca un factor declanșator pentru ei.


Deci, cum ne afectează trauma creierul și cum putem trece peste ea într-un mod sănătos?


Cum ne afectează traumele creierul?


Când experimentăm un eveniment traumatic, corpul și creierul nostru trec prin niște schimbări. Mintea noastră va lega anumite lucruri de acel eveniment specific, astfel încât, de fiecare dată când intrăm în contact cu anumite lucruri, să se declanșeze ceva în mintea noastră, ceva ce ne leagă de acel episod traumatic.


Adesea, oamenii vor spune că par să „retrăiască acel eveniment” de fiecare dată când sunt puși în fața unui declanșator. De exemplu, o persoană ce a trecut printr-un episod de hărțuire sexuală spune că declanșatorul ei a fost sunetul unui clopot; acum, de fiecare dată când aude un clopot, își amintește acel eveniment.


Modificări în hipocamp


Hipocampul este partea creierului care diferențiază trecutul și prezentul, iar traumele pot duce la o activitate scăzută în hipocamp. Deci, atunci când hipocampul nostru nu funcționează corect, nu poate distinge între prezentul și trecutul nostru. Acum, în prezența unui declanșator, creierul nostru nu va putea procesa acel declanșator, ci va considera toate aceste declanșatoare ca fiind amenințări.


Probleme cognitive


Când creierul nostru este copleșit de evenimente negative și deranjante, devine dificil să procesăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Deci, creierul nostru nu își poate aminti detaliile complete ale vieții noastre, apar probleme de memorie și oamenii nu sunt în stare să funcționeze așa cum obișnuiau.


Mulți oameni spun, de asemenea, că anumite părți ale vieții lor au devenit neclare după anumite evenimente traumatice. Aceasta pentru că pentru a procesa trauma, creierul nostru ignoră unele evenimente din viața noastră.


Schimbări emoționale


Oamenii care suferă traume trăiesc într-o stare constantă de frică. De asemenea, pot simți:

● rușine


● vinovăție


● furie


● stări de negare


● somatizări


● lipsă de speranță


De asemenea, le este greu să facă față realității de zi cu zi


Cum treci peste o trauma?


Acum poate părea dificil, dar puteți merge mai departe și vă puteți vindeca de traume. Primul lucru care trebuie făcut este să recunoști ce s-a întâmplat și să-ți spui că nu a fost vina ta. Mulți oameni simt vinovăție și rușine când se întâmplă un anumit eveniment traumatic, în timp ce alții rămân într-o stare de negare.


Creierul nostru este extrem de adaptiv, ceea ce înseamnă că îl putem reconecta și forma conexiuni noi și sănătoase către declanșatori, astfel încât să putem ieși din stres. Nu numai asta, dar ne putem consolida și cortexul prefrontal pentru a reveni în control.


Vizitarea unui profesionist din domeniul sănătății mintale și obținerea unui plan terapeutic este, de asemenea, extrem de utilă atunci când vrem să ne vindecăm.


În concluzie


Trauma ne poate face să ne simțim izolați de ceilalți, așa că a-ți spune că nu ești singur și a te înconjura de oameni cărora le pasă de tine este un alt pas spre vindecare.


Comments


bottom of page