top of page

Mici sfaturi care te ajută să fii un părinte bun


Nașterea unui copil este unul dintre cele mai memorabile momente din viața unei persoane. De la naștere până la îngrijirea celui mic, părinții trec prin multe.


Natura a insuflat la părinți sentimentul de îngrijire și afecțiune pentru copilul lor. Părinții vor să dea toată fericirea din lume copiilor și sunt dispuși să facă orice pentru ei.


Primele săptămâni ale copilului sunt grele atât pentru micuți, cât și pentru noii părinți. Proaspetele mămici, de obicei, reușesc cu greu să își dea seama ce este bine și ce este greșit pentru copilul lor. Ele sunt de obicei nervoase și foarte tensionate, trecând prin foarte multe schimbări, atât fizice, dar mai ales mentale.


Mulți părinți se pregătesc din timpul sarcinii și iau sfaturi de la apropiați sau chiar specialiști și astfel pot face față mai bine la provocările ce urmează. Indiferent de vârsta copilului tău, slujba ta de părinte nu se termină niciodată, de aceea îți propunem să descoperi câteva lucruri pe care le poți face pentru a deveni un părinte mai bun.


Creează o rutină pentru copilul tău


Copiii, indiferent de vârstă au nevoie de o rutină, astfel încât să fie constant ocupați si să învețe lucruri noi. De exemplu, bebelușii, au nevoie de câteva zile pentru a-și dezvolta orice nouă rutină. După ce se dezvoltă o rutină, ei plâng, mănâncă, se joacă și la un moment dat dorm. Încercați să să impuneți un program clar și ajustați rutina în funcție de ce funcționează cel mai bine. Făcând acest lucru veți fi pregătiți să întâmpinați și mai ales să anticipați nevoile copilului dumneavoastră la momentul potrivit.


Îmbrăcați copilul corespunzător


Aveți grijă cum îmbrăcați copilul. S-ar putea să doriți să-l îmbrăcați drăguț, dar amintiți-vă, confortul copilului este pe primul loc. Unele mame au tendința de a îmbrăca prea gros copiii; acest lucru duce la supraîncălzirea organismului, transpirație și disconfort general. Aveți grijă ca indiferent de anotimp, copilul să fie îmbrăcat cu haine adecvate prin care pielea poate respira corespunzător.


Atenție la dieta lor


Primii ani ai unui copil sunt foarte importanți pentru dezvoltarea lor fizică și mentală, iar alimentele joacă un rol vital în acest proces. Încercați să le oferiți toate mineralele esențiale, vitaminele și substanțele nutritive de care organismul lor are nevoie. Fructe, legume, iaurt, sunt întotdeauna alegeri bune pentru copiii mici. Încercați să păstrați dieta copilului cât mai naturală.

Arătați cât mai multă afecțiune


Doar iubire nu este de ajuns; trebuie să le arătați dragoste în acțiunile voastre. Încercați să dezvoltați o puternică conexiune fizică și emoțională cu copilul dumneavoastră. Îmbrățișează-i, sărută-i, ține-i în poală, cântă-le cântece dulci, spune-le povești și joacă-te cu ei. Arătând dragoste pentru copilul dumneavoastră eliberează hormoni ce îi mențin calmi și fericiți. Fiind afectuos întărește copilul mental și emoțional, și acesta dezvoltă o relație puternică cu tine.

Construiește stima de sine a copilului tău


Copiii încep să-și construiască încrederea în sine destul de devreme, iar părinții joacă un rol foarte important în acest proces. Aplaudă-ți copilul și dă-i cadouri când face ceva bun. Observă acțiunile lui pozitive și apreciază-le. Nu compara copiii între ei, deoarece acest lucru îi face să se simtă lipsiți de valoare. Fii atent și ascultă-i cu atenție când vorbesc cu tine.

Fii un model bun


Ești primul model al copilului tău, așa că asigură-te că ești unul bun. Copilul tău observă și urmărește îndeaproape acțiunile tale. Este posibil să nu-i spuneți copilului dumneavoastră să se comporte într-un anumit fel, însă el se adaptează și copiază comportamente, iar cel mai frecvent copiază comportamentele părinților.


De exemplu, copilul dumneavoastră este mai probabil să devină agresiv dacă aveți probleme cu gestionarea furiei. În același timp, trebuie să fii sincer, politicos și respectuos pentru a învăța și copilul aceste trăsături. Învață-ți copiii bunele maniere.

Instaurează reguli


Trebuie să faci anumite reguli și să stabilești limite pentru a-ți învăța copilul ce înseamnă disciplina. Recompensați-i dacă îndeplinesc o sarcină și pedepsiți-i pentru că nu au făcut-o. Stabiliți un calendar pentru ca aceștia să-și facă temele, să se uite la TV, să se joace și să doarmă. Aceste reguli îi vor ajuta să învețe și să se controleze. Doar a face reguli nu va fi suficient; trebuie să fii consecvent cu regulile tale și să le implementezi.

Petreceți mai mult timp cu copiii


Timpul tău este cel mai mare dar pe care-l poți da copiilor. Petrece cât de mult timp poți cu copiii tăi. Joacă-te cu ei și prețuiește-ți timpul alături de ei.

De cele mai multe ori, să fii părinte poate fi greu...dar merită! Stai calm și fă tot ce poți.


Amintiți-vă întotdeauna că trebuie să aveți grijă de voi în primul rând pentru a putea avea grijă de familia voastră. Nu uitați că oricât de dificile ar fi anumite perioade, timpul nu se poate da înapoi, așa că încearcați să profitați cât poți de mult de orice clipă alături de copii și familie.

Comments


bottom of page