top of page

Mituri despre diete


„Ce dietă ar trebui să încerc?” este una dintre întrebările cele mai frecvent întâlnite. Nu vă puteți aștepta la un răspuns unic. Cu cât cercetezi mai mult, cu atât ești mai nedumerit.


Literatura sau cercetările din surse autentice v-ar putea induce în eroare și ați putea face o alegere alimentară neadecvată nevoilor dumneavoastră individuale.


Domeniul nutriției trece prin schimbări radicale datorită descoperirilor emergente. Orice descoperire poate demonta un fapt nutrițional bine stabilit. Ce puteți face este să nu vă limitați la un singur model dietetic și să vă mențineți la curent cu noile tendințe.


Iată descrierea câtorva mituri ale dietelor, pe care trebuie să le reevaluați:


1. Alegeți dieta cu conținut scăzut de grăsimi


Privarea corpului de grăsimi nu garantează un corp sănătos. Proteinele, carbohidrații și grăsimile sunt pietrele de temelie pentru a efectua diferite procese ale corpului. Grăsimile găsite în nuci, pește, semințe, avocado și măsline sunt grăsimile care produc hormoni esențiali și reconstruiesc celulele.


Numai grăsimile trans saturate sunt dăunătoare. În unele cazuri, versiunile procesate cu conținut scăzut de grăsimi ar putea fi mai devastatoare pentru corpul dumneavoastră datorită conținutului ridicat de sodiu, zahăr sau arome adăugate.


2. Săriți peste carbohidrați


Această regulă dietetică se aplică numai carbohidraților răi. Desigur, ar trebui să limitați aportul de alimente procesate, cum ar fi bunătățile de panificație, biscuiții, pâinea, chipsurile sau băuturile cu zahăr și să le înlocuiți cu carbohidrați sănătoși. Cerealele integrale, orezul brun, pâinea integrală, fructele de pădure, lintea, fasolea, spanacul, cartofii, sunt surse de carbohidrați buni care conțin cantități ample de substanțe nutritive.


3. Gustările sunt rele


Este posibil ca o perioadă lungă de foamete să se sfârșească prin a mânca în exces. Gustarea între mese vă menține departe senzația de foame. O gustare nu înseamnă să mâncați chipsuri, briose, ciocolată sau prăjituri care vă cresc glicemia. O gustare sănătoasă constă în alegeri corecte, cum ar fi: mere, banane, hummus, iaurt, morcovi sau o mână de nuci care vă permit să vă gestionați pofta de mâncare.


4. Fără gluten


Există o concepție greșită că fără gluten este mai sănătos, cu excepția cazului în care sunteți intolerant la gluten. Glutenul este o proteină ce se regăsește din abundență în grâu, secară și orz, alimente ce sunt bogate în vitamine, proteine și fibre. De asemenea, o dietă fără gluten nu are nicio legătură cu o dietă de slăbit. Tot ceea ce contează este controlul porțiilor.

Este mai bine să consultați profesionistul în domeniul sănătății dacă doriți să excludeți din alimentație orice grup alimentar în întregime.


5. Bea multe de sucuri de fructe


Extragerea sucului din trei până la patru mere sau morcovi pentru a face o singură porție de suc proaspăt stors este sănătoasă, însă îndepărtează fibra, transformând-o într-o băutură cu zahăr. Acest lucru ar putea provoca o creștere bruscă în indicele glicemic, care ulterior scade.


În schimb, consumul de fructe sau legume întregi te-ar ține sătul mai mult timp. Smoothy-urile sunt nutritive și păstrează conținutul de fibre, dar au un conținut de zahăr mai mare decât consumul de fructe întregi. Băuturile cumpărate din magazin au un conținut excesiv de zahăr și calorii.


6. Lactatele cauzează creșterea în greutate


Susținătorii dietelor fără lactate, au considerat că produsele lactate sunt nesănătoase. Produsele lactate precum brânza și iaurtul produc proteine și calciu, esențiale pentru construirea țesuturilor, mușchilor și oaselor corpului. Puteți opta pentru o variantă cu conținut scăzut de grăsimi dacă doriți să reduceți numărul de calorii.


7. A fi vegetarian este o alegere mai sănătoasă


Oamenii presupun că vegetarienii au o rată de obezitate scăzută. Să ții cont de ceea ce trebuie și ce nu trebuie făcut pentru o dietă sănătoasă este la fel de important într-o dietă vegetariană ca și într-o dietă non-vegetariană. Trebuie să vă verificați numărul de calorii, zahărul sau aportul nesănătos de grăsimi sau carbohidrați. Dacă preferați o dietă vegetariană, includeți produse alimentare ce vă asigură toți nutrienții esențiali.


8. Omiterea micului dejun duce la creșterea în greutate


Fără îndoială, un mic dejun bogat, consistent, vă energizează corpul și vă menține plin timp de multe ore. Nu există dovezi clare că sărind peste micul dejun ar duce la creșterea în greutate. Dacă nu sunteți o persoană care obișnuiește să mănânce micul dejun, nu este nevoie să vă forțați să faceți acest lucru. Ascultați ce vă spune corpul.


9. Îndulcitorii artificiali sunt înlocuitori sănătoși ai zahărului


Companiile care produc îndulcitori artificiali non-nutritivi susțin că există o legătură strânsă între acest tip de produse și pierderea în greutate. În realitate însă, produsele care conțin îndulcitori artificiali sunt echivalente în cantitatea lor de calorii cu cele care conțin zaharuri obișnuite. În plus, astfel de produse creează o creștere a nivelului de zahăr din sânge ce poate avea consecințe precum diabetul de tip 2.


În concluzie


Întrucât internetul este plin de informații referitoare la o dietă sănătoasă, este imposibil să ai o abordare care să nu pună sănătatea în joc. Astfel, s-ar putea să trebuiască să treci peste anumite mituri.

Comments


bottom of page