top of page

Principalele cauze ale depresiei la copiii


Mulți oameni au concepția greșită potrivit căreia copiii nu sunt susceptibili să devină depresivi. Adevărul este că această boală psihică se poate dezvolta la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani.


Cu toate acestea depresia este mai frecvent întâlnită la adolescenți. Depresia din copilărie este asociată cu tristețe și durere persistentă; cazurile extreme includ gânduri de suicid. Dacă ești îngrijorat și crezi că, copilul tău este deprimat, continuă să citești. În acest articol, vei afla mai multe despre simptome, cauze și tratament.



Copilul tău este trist sau deprimat?


Pe măsură ce copiii cresc, ei dezvoltă noi tipuri de emoții. Un copil se poate simți trist uneori, dar asta nu înseamnă că este deprimat. Tristețea, schimbările de comportament și stările de spirit fac parte din dezvoltarea mentală a copilului. Deci, cum îți dai seama dacă copilul tău trece printr-un episod de depresie? Răspunsul este că depresia din copilărie se manifestă printr-un sentiment constant de tristețe, singurătate și lipsă de valoare.


Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu depresie, aceasta îi poate perturba viața de familie, viața de la școală, studiile, prieteniile și comportamentul general.


Vestea bună este că depresia din copilărie poate fi ușor diagnosticată și vindecată. Dacă nu este tratată în timp util, tulburarea depresivă poate avea consecințe grave.


Cauze potențiale ale depresiei


Copiii mici pot dezvolta depresie din mai multe motive. Iată câteva cauze majore ale depresiei în copilărie:

  • Cazuri de depresie în familie

  • Familii destrămate

  • Expunere la acte de violență

  • Consum de substanțe

  • Evenimente traumatizante

  • Episoade de boală prelungite

  • Dizabilități

Dacă familia are antecedente de depresie, există șanse mari ca un copil să devină depresiv de la o vârstă fragedă. Dacă un copil a trecut prin unele evenimente nefavorabile, sănătatea sa mintală este afectată. Depresia poate fi, de asemenea, rezultatul unui dezechilibru chimic din creier. Copiii născuți cu autism sau dislexie sunt mai predispuși să dezvolte depresie pe măsură ce cresc.


Care sunt simptomele depresiei în copilărie?


Unii copii prezintă semne clare de instabilitate mintală, în timp ce alții nu. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai bine. Iată câteva semne care vă pot ajuta să diagnosticați depresia la copilul dumneavoastră:


1. Poftă de mâncare neobișnuită

Dacă copilul dumneavoastră prezintă modificări ale poftei de mâncare, atunci acesta poate fi deprimat. Fie creșterea sau scăderea bruscă a dietei, este alarmantă.


2. Modificări ale programului de somn

Când un copil doarme mai mult decât de obicei sau nu doarme deloc, poate trece printr-un episod de depresie.


3. Lipsă de încredere în sine

A se simți lipsit de valoare și de neîncredere este un semn major al depresiei.


4. Nivel scăzut de energie

Dacă copilul tău este mai leneș decât de obicei, este posibil să sufere de depresie.


5. Lipsă de interes

Când un copil se confruntă cu tulburări mintale, acesta poate pierde interesul pentru tot felul de activități, inclusiv temele școlare și jocurile.


6. Comportament extrem

Crizele frecvente de furie sau destramarea emoțională sunt adesea asociate cu depresia.


7. Singurătate

Dacă copilul dumneavoastră începe să fie singur și evită interacțiunea socială, sunt șanse să fie deprimat. Consultați un specialist în sănătate mintală dacă aceste semne persistă mai mult de una până la două săptămâni.


Tratament pentru depresia copilăriei


Tratamentul pentru copii este similar cu cel pentru adulți. Depresia este tratată prin consiliere și medicamente. În stadiul incipient, terapia și consilierea pot vindeca complet depresia. Pe de altă parte, medicamentele sunt utilizate pentru cazurile severe. Cu toate acestea, antidepresivele pot avea unele reacții adverse.


Cum să preveniți depresia?


Este bine spus că prevenția este mai bună decât tratamentul. Protejează-ți copilul înainte să fie prea târziu. Fii cu ochii pe copilul tău. Încercați să dezvoltați o prietenie puternică cu ei, astfel încât să împartă totul cu voi. Joacă-te și faceți cât mai multe activități împreună cu ei. Uită-te dacă copilul tău este agresat sau are un anturaj nepotrivit. Nu vă certați în fața copiilor voștri. În cele din urmă, nu permiteți copilului să acceseze rețelele sociale până când nu este suficient de matur.


În concluzie


O persoană de orice vârstă poate cădea pradă tulburărilor depresive, iar copiii nu fac excepție. Mulți factori biologici și de mediu pot provoaca depresia la copii. Majoritatea copiilor prezintă simptome evidente de depresie. Atenție la semne și consultați un expert cât mai curând posibil dacă vedeți ceva neobișnuit. Depresia este vindecabilă cu terapie și medicamente.


Ai grijă de sănătatea mintală a micuțului tău pentru a-i oferi un viitor luminos!

Comments


bottom of page