Regula 50/30/20 a bugetării vă împarte veniturile în trei categorii de cheltuieli: nevoi, dorințe și economii. Regula prevede că ar trebui să cheltuiți 50% din venit după impozitare pe nevoi, 30% pe dorințe și să economisiți restul de 20%. Cu alte cuvinte, conform acestei reguli, cheltuiți 80% din venit după impozitare și economisiți 20% din acesta. Bugetul este simplu de creat și ușor de urmărit, acoperind toate cele trei fațete esențiale ale vieții financiare a unui individ.
Să intrăm în detaliile regulii de bugetare 50/30/20:
Nevoi, dorințe și economii
Nevoile sunt acele cheltuieli care sunt considerate necesități de bază și nu poți trăi fără a cheltui pentru ele. De exemplu, alimentele, asistența medicală, utilitățile și transportul intră în categoria nevoilor, deoarece cheltuielile pentru acestea sunt indispensabile.
Dorințele sunt acele cheltuieli care nu sunt considerate necesități, dar îți fac viața mai ușoară și mai confortabilă. De exemplu, să mănânci la restaurant, să vizionezi spectacole la teatru și să cumperi cele mai recente gadgeturi.
Economiile, după cum sugerează și numele, reprezintă partea rămasă din venit după cheltuirea acestuia pe nevoi și dorințe. Regula sugerează să economisiți 20% din venit după impozitare după ce ați cheltuit 80% din el pe cheltuieli (50% pe nevoi și 30% pe dorințe). Puteți contribui cu economiile la fondul de urgență, fondul de amortizare sau fondul de pensii.
Beneficiile bugetării 50/30/20
Iată câteva dintre beneficiile notabile ale bugetării 50/30/20:
1. Disciplina financiara
Ca orice alt buget, bugetul 50/30/20 stabilește praguri de cheltuieli pentru „nevoi” și „dorințe”, permițându-ți să rămâi în limitele de cheltuieli și să atingi obiectivele de economii dorite. Dacă depășiți pragul pentru orice categorie de cheltuieli, îl poți identifica rapid și poți lucra la el pentru a reduce cheltuielile în luna următoare. Acest lucru te face să fii disciplinat financiar și te apropie de obiectivele tale financiare cu fiecare lună care trece.
2. Flexibilitate
Bugetarea 50/30/20 îți oferă flexibilitate în ceea ce privește cheltuielile. Nu ești limitat să-ți cheltuiești banii doar pentru nevoile tale, deoarece ai voie să cheltuiești până la 30% pentru dorințele tale. Acest lucru te menține motivat și îți oferă, de asemenea, multă libertate de a-ți cheltui banii fără a-ți sacrifica dorințele.
3. Ușor de urmărit Bugetul este extrem de simplu de realizat și ușor de urmărit, deoarece nu implică calcule complexe. Poți pregăti un buget simplificat, dar eficient, rămânând în limitele stabilite de 50-30-20% de cheltuieli.
În concluzie, dacă gândul la bugetare induce în mintea ta frica de calcule complexe și lungi, ar trebui să urmezi tehnica simplă de bugetare 50/30/20. În termeni mai simpli, tot ce trebuie să faci este să economisești 20% din venitul tău după impozitare, ceea ce ar trebui să te țină pe drumul cel bun pentru a obține bunăstarea financiară. Odată ce înveți să adopți această tehnică simplă de 50/30/20, poți adopta alte metode de bugetare pentru a-ți gestiona și îmbunătăți finanțele.
Comentarios