Bugetarea este primul pas către stabilitatea financiară. Din păcate, mulți oameni interpretează bugetul ca fiind o sarcină obositoare care implică calcule complexe. Cu toate acestea, spre deosebire de numele său sofisticat, bugetarea este destul de ușoară. Este de fapt un plan despre modul în care vei cheltui banii și cât vei economisi. În acest articol, vă vom oferi câteva sfaturi de bugetare pentru a face cu ușurință un buget și a vă gestiona finanțele într-un mod mai bun.
1. Încearcă un buget bazat pe zero
Bugetul bazat pe zero implică atribuirea unui scop sau a unei sarcini fiecărui leu din venitul tău. De exemplu, dacă venitul tău lunar după impozitare este de 5.000 RON, ar trebui să îl împarți în diferite categorii de cheltuieli și economii. Bugetul zero în baza zero înseamnă că continui să îți aloci veniturile pentru cheltuieli și economii până când venitul este redus la zero. Această abordare de bugetare își propune să folosească fiecare leu, astfel încât să poți obține beneficii maxime din crearea unui buget.
2. Ia în considerare o abordare mai simplă de bugetare 50/30/20
Dacă crezi că bugetarea este dificilă, poți lua în considerare adoptarea abordării 50/30/20 a bugetării. Este o tehnică simplă de bugetare în care îți împărțiți venitul după impozitare în trei categorii: nevoi, dorințe și economii. Această abordare îți propune să cheltui 50% din venitul tău pentru nevoile tale sau articole esențiale și 30% pentru dorințele tale (articole neesențiale), economisind în același timp restul de 20%.
Abordarea este mai ușor de urmat, deoarece îți puteți împărți cu ușurință veniturile în aceste trei categorii. De asemenea, ți se permite să cheltui 20% din venit pe articole neesențiale, ceea ce îți oferă mult spațiu pentru cheltuieli.
3. Utilizează aplicații mobile pentru a facilita procesul de bugetare
Utilizarea aplicațiilor mobile pentru a-ți înregistra cheltuielile de zi cu zi și pentru a crea un buget poate fi foarte utilă și ușurează procesul de creare a unui buget. Majoritatea aplicațiilor disponibile sunt mai ușor de utilizat, iar cea mai bună parte este că îți poți revizui situația financiară în orice moment, chiar și în deplasare. În doar câteva secunde, poți obține diagrame și statistici despre cheltuielile tale actuale și limitele bugetate.
4. Examinează și revizuiește bugetul tău periodic
După crearea unui buget, trebuie să îl revizuiești periodic, astfel încât bugetul să continue să funcționeze pentru tine chiar și după ce circumstanțele tale financiare s-au schimbat. Obiectivele, veniturile sau cheltuielile tale se pot schimba, ceea ce îți va impune actualizarea bugetul în consecință pentru a obține cele mai bune rezultate din acesta.
5. Ai în vedere cheltuieli neașteptate sau urgente
În timp ce pregătești un buget, ar trebui să te gândești la economisirea de bani pentru evenimente neașteptate sau urgențe, astfel încât să nu fii nevoit să iei împrumuturi costisitoare. Ar trebui să îți completezi fondul de amortizare și fondul de urgență pentru a te asigura în cazul oricărei calamități. Economisind bani pentru zilele negre, poți evita împrumuturile.
În concluzie, dacă dorești să îți eficientizezi finanțele, ar trebui să începi cu bugetarea. Din fericire, bugetarea nu este atât de grea pe cât crezi că ar putea fi. Există o mulțime de aplicații ușor de utilizat pe care le poți folosi pentru a-ți crea bugetul. Dacă ai deja un buget, sfaturile pe care le-am discutat în acest articol te pot ajuta să-l îmbunătățești și mai mult.
Kommentare