top of page

Sfaturi de nutriție pentru mamă


„Slujba de mamă” începe imediat după ce rămâi gravidă! Poate părea puțin ciudat, însă acel moment în care afli că urmează să devii mamă, produce multe schimbări în viața ta și asupra organismului tău.


Primul lucru pe care îl fac femeile gravide este să evalueze obiceiurile alimentare, pentru a oferi suficientă hrană copilului. Atâta timp cât ești gravidă, corpul trece printr-o transformare uriașă. Nutriția corectă este cheia pentru a fi o mamă sănătoasă și a te menține în formă.


Ce ar trebui să mănânce o “proaspătă mămică“:


Alege proteinele


Proteinele îmbunătățesc procesul de vindecare al organismului prin repararea țesuturilor deteriorate ale corpului. Macronutrienții îți alungă foamea pentru o perioada mai lungă de timp. Consumă așadar cât mai multe alimente care conțin proteine, cum ar fi pește, pui, carne, fasole, tofu și ouă.


Devino o doamnă de fier


Perioada de sarcină și naștere epuizează fierul din corp. Pentru a recupera acest deficit, ar trebui să ai o dietă cât mai bogată în fier. Carnea slabă, legumele verzi, fasolea și lintea sunt alimente pline de fier. Administrarea vitaminei C cu alimente bogate în fier ajută la o mai bună absorbție a acestuia în organism.


Vitaminele sunt vitale


Vitaminele B (B6, B12 etc) mențin energia și ajută la producerea celulelor roșii din sânge. Spanacul, tofu, nucile, carnea, peștele și lintea sunt surse excelente de vitamine.


Calciul este important


Un copil ia calciu din corpul mamei în timpul sarcinii. Pentru a reface calciul pierdut, femeile gravide ar trebui să includă lapte, lapte vegan, iaurt, brânză și tofu în alimentația zilnică.


Aportul de lichide


Mamele care alăptează se simt adesea însetate. Bea multă apă (aproximativ 2-3 litri) pentru a compensa pierderea de lichid și pentru a spori producția de lapte. Consumul de supe, bulion, tocănițe, lapte și sucuri proaspete sunt alternative potrivite pentru menținerea nivelului optim de lichide din organism.


Alimente pentru mintea mămicilor


Starea ta de bine mentală este la fel de importantă precum cea fizică. Multe mame noi trec prin episoade de anxietate “postpartum”, și într-o anumită măsură, prin episoade de depresie.


Unele produse alimentare ar putea vindeca sau preveni aceste stări:


- Somonul, sardinele, semințele de in și nucile sunt bogate în Omega-3/DHA. Acest nutrient este benefic pentru creierul tău și ajută la combaterea depresiei.


- Ouăle organice oferă proteine, vitamina D și B, care stabilizează starea de spirit.


- Sănătatea aparatului digestiv ajută la o bună sănătate mintală. Lintea și fasolea conțin fibre, fier și proteine care îți mențin buna funcționare a aparatului digestiv.


- Cerealele integrale sunt pline de fier și fibre. Ele stimulează nivelul de energie și cresc producția de serotonină (hormonul fericirii).


Să devii mamă nu înseamnă să te privezi de mâncarea ta preferată. În loc să mergi pe o „dietă șoc” sau orice „dieta moft”, fă alegeri corecte și mănâncă sănătos! Dieta ta ar trebui să ofere organismului hrană adevărată, energie fără calorii în plus sau dăunătoare.


Iată câteva idei:


- Preparate la cuptor, grătar sau abur în loc de alimente prăjite.


- Gustări pe bază de fructe proaspete și nuci.


- Legume cât mai multe și mai variate.


- Înlocuiește untul și margarina cu uleiul de avocado, de nucă de cocos sau de măsline.


- Păstrează mărimea porției sub control pentru a păstra și greutatea corporală în parametrii optimi.


Ce să nu consumi


În general ar trebui să eviți pe cât posibil:


- Alimentele excesiv de picante


- Băuturile ce conțin cantități mari de cofeină


- Băuturile acidulate


- Băuturile alcoolice


- Alimentele procesate


- Țigările


- Medicamentele fără recomandarea medicului


Pentru femeile ce devin mame, o dietă corectă și sănătoasă le ajută să își recapete silueta într-un timp foarte scurt și să aibă o stare de spirit bună.


Faceți câteva modificări simple în alimentație și corpul dvs. o să își recapete formele de invidiat de altă dată.

Comentarios


bottom of page