Când vine vorba de gust, textură și prospețime, produsul de casă îl depășește pe cel cumpărat din magazin. Gândiți-vă câteva momente de ce aveți nevoie cel mai mult pentru a supraviețui în lumea modernă. S-ar putea să te gândești tehnologie. Dar pentru mine, răspunsul este o grădină. Dar de ce? Există mai multe motive. Produsele de casă au aromă puternică, sunt proaspete, hrănitoare, fără substanțe chimice și este o metodă practică de a reduce facturile. Mai presus de toate, grădinăritul acasă te conectează cu Mama Natură. Nu trebuie să fii un expert în cultivarea legumelor. Oricine o poate face. Pentru începători, iată câteva sfaturi pentru a cultiva legume acasă.
1. Stabilirea locației și aranjarea spațiului
Alegerea locației potrivite este crucială. Un loc ideal de grădinărit ar trebui să primească lumină solară optimă, să se scurgă bine și cu un sol bogat în nutrienți. Mai mult decât atât, nu ar trebui să fie nici prea mult vânt, nici vulnerabil la alte condiții meteorologice dure. Mărimea parcelei este al doilea aspect important al locației. Uneori, începătorii, din entuziasm, plantează prea multe lucruri care mai târziu devin greu de manevrat. O regulă generală este; începe cu mai puțin. Iată câteva planuri de plantare pentru un început excelent.
Suprafață de 10 pe 10 pași: Alege 3 până la 5 legume și obține 3 până la 5 plante din fiecare soi.
Suprafață de 12 pe 24 de pași: Dacă dorești să fii un grădinar îndrăzneț, poți planta între 8 și 10 soiuri de legume pe o asemenea suprafață, în funcție de nevoile tale.
Paturi de grădină înălțate: 4 pe 4 și 4 pe 8 sunt dimensiuni ușor de gestionat pentru începători.
Indiferent de dimensiunea parcelei, lasă suficient spațiu pentru poteci, permițând astfel să accesezi cu ușurință fiecare plantă, fără a păși prea aprope de plantă.
2. Calitatea solului
Calitatea solului este un alt factor pentru obținerea unei recolte bogate. Un sol ideal include microorganisme, materie organică și composturi din părți de plante în descompunere și deșeuri alimentare. Scopul tău este să obții un sol care nu este nici prea nisipos, nici prea strâns. Cum se verifică dacă solul este potrivit? Solul bun se leagă dacă este strâns în mână, dar totodată se sfărâmă cu ușurință.
3. Udarea moderată
Grădinarii noi entuziasmați ar putea exagera cu udarea. Udarea excesivă slăbește creșterea plantelor. Solul fertil tinde să rețină apa pentru câteva zile. Un pământ îmbibat este o pepinieră pentru boli. Un inch de apă pe săptămână prin precipitații sau irigare este suficient pentru majoritatea legumelor. De asemenea, utilizează furtunuri de înmuiere sau linii de picurare în loc să uzi cu dușuri cu picături grele. Aceste instrumente hidratează în mod adecvat părțile plantei din interior spre exterior.
4. Nu te panica când vine vorba despre controlul dăunătorilor
Regula moderației se aplică și pentru utilizarea pesticidelor. Dacă ai luat în considerare și alte măsuri de precauție, te poți baza pe mecanisme naturale pentru a face față problemei dăunătorilor. Nu toate insectele sunt dușmanii tăi. O grădină de legume poate necesita utilizarea pesticidelor la un moment dat. Natura știe și să aibă grijă. Dacă dorești să utilizezi pesticide, urmează cu atenție protocolul. Momentul perfect pentru aplicarea pesticidelor este după-amiaza târziu sau seara. Dimpotrivă, dacă o faci dimineața devreme, s-ar putea să interferezi cu munca polenizatorilor și a insectelor benefice.
5. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor
Azotul este ingredientul cheie al îngrășămintelor. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor este dăunătoare plantelor și bogăției solului. Ar putea rezulta o plantație verde bogată, dar cu roade insuficiente. Alternativ, încorporarea compostului organic în sol este o practică sigură pentru a obține un randament prosper.
6. Legume pentru începători
Mai jos este lista de legume ușor de cultivat înainte de a trece la cele mai greu de cultivat. Cu toate acestea, fii atent la condițiile meteorologice din regiunea ta:
-Mazărea
-Spanacul
-Roșiile
-Ardeii
-Ridichile
-Salata verde
-Coriandru
-Menta
-Fasolea verde
-Zucchini
-Morcovii
În concluzie, grădinăritul acasă poate părea descurajant pentru începători. Dar beneficiile și satisfacția pe care o poți experimenta depășesc necazul. Chiar și necazul se transformă în plăcere odată ce te familiarizezi cu procesul.
댓글