S-ar putea să fi observat pe cineva care se comportă ciudat și are schimbări bruște de comportament. Ai ieșit cu prietenii și te aștepți să vă distrați împreună, dar dintr-o dată unul dintre prietenii tăi zeloși își pierde entuziasmul și preferă să petreacă timpul singur. Puteți atribui această transformare bruscă a dispoziției unei afecțiuni numite tulburare bipolară.
Cum vă influențează tulburarea bipolară viața?
Tulburarea bipolară este cea mai răspândită tulburare mentală a zilelor noastre. Această afecțiune are ca rezultat fluctuații evidente ale dispoziției, stării emoționale, nivelului de energie și productivității. Un astfel de episod poate dura ore, zile sau săptămâni, similar cu oscilația între două extreme ale unui pendul.
Episoadele de dispoziție bipolară variază de la maniacale la depresive. Pot exista intervale de dispoziție moderată sau neutră între ele. Stresul, tulburările de somn, consumul de droguri și alcool ar putea fi factorii declanșatori.
Persoanele care suferă de această afecțiune pot avea dificultăți în menținerea unor relații strânse și sănătoase, precum și în educație și în viața profesională. Un diagnostic în timp util îi permite pacientului să poată limita aceste episode și să ducă o viață normală. Uneori membrii familiei pot solicita, de asemenea, ajutor de specialitate din partea grupurilor de susținere a sănătății mintale.
Tulburarea bipolară poate fi în general împărțită în trei categorii principale:
1. Prima categorie
Aceasta este însoțită de afecțiuni precum anxietatea, ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) sau tulburări provocate de consum de substanțe și gânduri suicidale. În timpul unui episod maniacal, pacientul prezintă un nivel ridicat de energie și este foarte sensibil la nuanțele subtile din mediul înconjurător.
Simptomele obișnuite sunt: mai puțină dorință de somn, vorbire rapidă, pierderea ideilor, neliniște, credințe false. În funcție de gravitatea afecțiunii, pacientul poate avea nevoie de supraveghere clinică. O fază hipomaniacală se caracterizează prin simptome mai puțin maniacale, care sunt relativ mai puțin problematice. În timpul unui episod depresiv, pacientul poate prezenta disperare intensă, lipsă de interes pentru activitățile preferate, oboseală, apetit scăzut sau tulburări de somn.
Tratament
Medicamentație sub formă de stabilizatori pentru dispoziție, precum litiul, ajută la menținerea echilibrului chimic din creier. Psihoterapia îi ajută pe pacienți să înțeleagă și să-și gestioneze problemele. În cazurile severe în care atât medicamentele, cât și psihoterapia se dovedesc nereușite, terapia electroconvulsivă ECT poate fi utilizată la recomandări medicale.
2. A doua categorie
O persoană este diagnosticată cu tulburare bipolară de tip 2 atunci atunci când a trecut printr-un episod depresiv major sau hipomaniacal. Între cele două episoade, pacienții revin la activitățile lor normale de viață. După faza depresivă, faza hipomaniacală pare gestionabilă pentru a produce performanțe mai bune în angajamentele normale din viața de zi cu zi. Categoria a doua este amestecată cu anxietate sau tulburări de consum de substanțe care pot declanșa simptomele depresiei.
Tratament
La fel ca și in cazul primei categorii, tratamentul se bazează pe medicamente și psihoterapie. Pacientul poate necesita o doză suplimentară de antidepresive în timpul fazei sale depresive. Pentru afecțiuni severe, ECT poate fi indus.
3. Tulburare ciclotimică
Este forma mai puțin severă a tulburării bipolare care poate fi etichetată ca schimbări de dispoziție, caracterizată de obicei ca fluctuație emoțională. O schimbare între depresie și hipomanie care apare frecvent, prezentând simptome mai puțin severe timp de cel puțin doi ani, se află sub tulburarea ciclotimică.
Tratament
Tratamentul implică medicație și psihoterapie. Terapia prin vorbire s-a dovedit eficientă în gestionarea stresului și în tratarea acestor simptome. Menținerea unei evidențe a schimbărilor de dispoziție ajută la înțelegerea tiparului fluctuațiilor acestora. Terapia cognitiv-comportamentală CBT vă oferă un nou obiectiv prin care puteți interpreta și percepe gândurile negative. Aceasta are ca rezultat dezvățarea și apoi reînvățarea situațiilor de viață actuale.
Aspecte pozitive
Din punct de vedere optimist, există anumite avantaje asociate cu tulburarea bipolară:
● Productivitate crescută: dacă persoanele aflate în faza maniacală cu energie crescută își mențin cu succes atenția, aceasta poate determina o creștere a productivității și a capacității intelectuale.
● Încredere crescută: În unele cazuri, episoadele maniacale pot îmbunătăți stima de sine și încrederea în propria persoană.
● Euforie: persoana se poate bucura de un sentiment intens de fericire rar experimentat în starea reală a minții.
În concluzie
Nu disperați dacă dumneavoastră sau oricare dintre cei dragi sunt diagnosticați cu o tulburare bipolară. Cu sârguință și persistență, puteți gestiona această stare.
留言