Șantajul emoțional poate apărea în orice relație, dar este destul de frecvent întâlnit în relațiile romantice. Spre deosebire de șantajul obișnuit, este o manipulare subtilă pe care uneori victima nici măcar nu o recunoaște; poate doar dacă se simte sufocată.
Deși lucrurile pot părea destul de perfecte, în realitate acestea sunt în pragul destrămării emoționale. A fi prins în astfel de situații ar putea face ravagii pentru sănătatea ta mentală și emoțională. Indiferent de intensitatea sa, abuzul emoțional vă afectează foarte mult stilul de viață.
Cum funcționează șantajul emoțional?
Dr. Susan Forward (un terapeut bine cunoscut), în cartea sa „Șantaj emoțional”, descrie trei instrumente pentru șantajarea emoțională; vinovăție, frică și obligație. Șantajiștii fac acest lucru folosindu-vă secretele, temerile sau punctele slabe. Dacă nu vrei să te îndepărtezi de relație, ar trebui să îți asumi viața.
Șantajul emoțional nu începe instantaneu; înainte de acesta, este nevoie de ceva timp pentru a favoriza implicarea emoțională. Acestea sunt cele șase etape ale șantajului emoțional:
Nevoile: Șantajiștii emoționali încep să solicite afirmarea autorității lor asupra acțiunilor tale.
Rezistența: Nu refuzați în mod deschis cererea, dar evitați să faceți acțiunea în mod deschis.
Presiunea: Manipulatorul vă transmite că ceva este intolerabil pentru ei și că nu există o cale de mijloc.
Amenințarea: Manipulatorul fie te manipulează emoțional, fie te intimidează pentru a obține ceea ce își doresc.
Conformitatea: Cedați pentru a evita sentimentele grele. Manipulatorii ar putea să o vadă ca pe victoria lor.
Reputația: Procesul începe din nou.
Șantajul emoțional vă afectează viața
Șantajul emoțional constant și sever poate face victima să-și piardă respectul de sine. Ironia este că numai victimele își pot vedea vânătăile în suflet. Cei care suferă se îndoiesc de autenticitatea ideilor și acțiunilor lor. Incapacitatea lor de a confrunta situația și de a lupta pentru drepturile lor le scade stima de sine.
Intimidatorul le insuflă în mod constant sentimentele de vinovăție pentru că merg împotriva voinței lor și se confruntă cu consecințele „rele”. Dacă situația se înrăutățește, victimele ar putea intra în retragere și izolare emoțională. De asemenea, le amenință sănătatea mentală și fizică împingându-i în depresie, anxietate, tulburări alimentare, insomnie, palpitații cardiace și tulburări stomacale.
Cum să faci față șantajului emoțional?
Șantajul emoțional poate să nu fie prea periculos. Dar ce rost are să fii într-o relație care nu are sentimente tandre de bunătate și respect, în care un partener își cere întotdeauna scuze, face lucrurile să funcționeze sau este speriat de consecințe în cazul în care nu cedeaza el mereu? Pentru a crea o conexiune sănătoasă, trebuie să vă setați limitele. Fiecare partener ar trebui să îi ofere celuilalt suficient spațiu și libertate pentru a-și stabili prioritățile.
Iată câteva sfaturi pentru a-ți revendica viața:
1. Ai grijă de tine
Menținerea sănătății și a liniștii sufletului ar trebui să fie prioritatea ta. Mergi pe coji de ouă pentru a satisface o persoana ingrată? Nu merita. Ai grijă de nevoile tale; la urma urmei, tu ești responsabil de viața ta. Mănâncă bine, fă ce îți place și simte-te bine. Nimeni nu merită presiune emoțională.
2. Stabilește limite
Ar trebui să existe o toleranță zero pentru limbajul disprețuitor, melodramă și comportamentul nerespectuos. Fă-i pe ceilalți oameni să-și dea seama că nu ești întotdeauna disponibil pentru ei. Aveți o viață individuală, cu un alt set de cerințe.
3. Nu te învinovăți
Puteți suferi un traumatism emoțional în șantajul emoțional. Nu mai dați vina pe dvs.; nu sunteți responsabil pentru corectarea comportamentului altei persoane. Nu puteți repara lucrurile singur, fără colaborarea unei a doua părți. Cu toate acestea, ieșirea din experiență este responsabilitatea dumneavoastră.
3. Păstrează-te pe partea mai sigură
Nu este esențial să răspunzi la fiecare gest nepotrivit al partenerului, deoarece oferă un fel de întărire pozitivă șantajistului. Distanțează-te! Desprinderea ta emoțională i-ar semnala că înțelegi tactica de căutare a atenției și că nu o vei lua în serios.
4. Cere ajutor
Cereți ajutor familiei, prietenilor sau unui terapeut. Șantajistul ar putea avea nevoie și el de ajutor. E nevoie de implicarea amândurora. Nu te mai simți victimizat, iar cealaltă persoană va înceta să se simtă ca un jucător. O mai bună comunicare cu reflecție atentă ar putea îmbunătăți situația. Mergeți departe dacă nu există nicio speranță de îmbunătățire a atitudinii coercitive a manipulatorului.
În concluzie
Purtarea sarcinii șantajului emoțional vă drenează energia mentală. Vă face viața insuportabilă. Nu-i lăsa pe alții să se joace cu liniștea ta sufletească. În loc să te simți neajutorat, stabilește-ți limitele și dă valoare sentimentelor și dorințelor tale.
Kommentarer